Διεθνή

Βολιβία: Ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πως κέρδισε τις προεδρικές εκλογές

08D27FF88ECCC36FDC1181A24B1BD74C.jpgΤα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες επικρατεί των αντιπάλων του

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες φαίνεται ότι κέρδισε την Κυριακή, και με μεγάλη διαφορά, την επανεκλογή του, και χαιρέτισε τη νίκη του ως ένα θρίαμβο για τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του που έχουν μειώσει τη φτώχεια και έχουν επεκτείνει σημαντικά το ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες, πρώην καλλιεργητής κόκας, επικρατεί των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας περίπου το 60% των ψήφων και κερδίζει εύκολα μια τρίτη θητεία στην προεδρία.

“Αυτή η νίκη είναι ένας θρίαμβος για τους αντιιμπεριαλιστές και τους αντιαποικιοκράτες”, τόνισε ο Μοράλες.

Η νέα πενταετής προεδρική θητεία του Μοράλες θα λήξει τον Ιανουάριο του 2020. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2019.

Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε το 2006 ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, θα μπορέσει τώρα να επεκτείνει τη σοσιαλιστική πολιτική του, στο πλαίσιο της οποίας έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να χρηματοδοτεί προγράμματα πρόνοιας και να κατασκευάζει δρόμους και σχολεία.

Στη διάρκεια της προεδρίας του Μοράλες, το ποσοστό των Βολιβιανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μειώθηκε σε έναν στους πέντε, από περισσότερους από έναν στους τρεις που ήταν το 2006, σ’ ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.

Η Βολιβία παραμένει ωστόσο μια από τις πιο φτωχές χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή