25 Νοεμβρίου 2020

Βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία με «απούσες» τις ανατολικές επαρχίες

7783CD16DF14DE4099523E3DE485689F.jpgΠερίπου 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ δεν θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας Βουλής. Οι πολίτες αυτών των περιοχών θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 8:00 το πρωί οι πολίτες της Ουκρανίας, προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 το βράδυ τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Οι πρόωρες εκλογές που κάλεσε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσέκνο αναμένεται να συγκροτήσουν ένα πιο φιλο-δυτικό κοινοβούλιο. Η νέα Βουλή θα αντικαταστήσει το νυν σώμα, που υπηρετούσε και υπό τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα πριν από οκτώ μήνες εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του κ. Ποροσένκο αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Ωστόσο, παρατηρητές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δοθεί ένα τέλος στις μάχες που μαστίζουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.600 ανθρώπους

Ενδεικτικό του εθνικού διχασμού είναι ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ δεν θα προσέλθουν στις κάλπες.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν δηλώσει ότι θα αγνοήσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε γειτονικό κράτος. Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει «Λαϊκές Δημοκρατίες» στις δύο επαρχίες και οι πολίτες αυτών των περιοχών θα προσέλθουν στις κάλπες στις 2 Νοεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

Στις εκλογές δεν θα λάβουν μέρος ούτε οι 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο με δημοψήφισμα που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.Διεθνή