Οικονομία

BP και Standard Life προειδοποιούν για τις οικονομικές συνέπειες της ανεξαρτησίας της Σκωτίας

EE8D8685C482A2BE02A10747EA9AFB7C.jpg Με το βλέμμα στραμμένο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 18 Σεπτεμβρίου, δύο βρετανικές εταιρείες – κολοσσοί, που έχουν μεγάλα τμήματα των δραστηριοτήτων τους και στη Σκωτία, προειδοποιούν για τις οικονομικές συνέπειες τυχόν ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Bob Dudley, διευθύνων σύμβουλος στη BP δήλωσε, ότι, αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα θα απειληθούν επιχειρήσεις, όπως η δική του, που ασχολούνται με την εκμετάλλευση του πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα. Ο Dudley δήλωσε:«Ως μεγάλος επενδυτής στη Σκωτία – τώρα και στο μέλλον- η BP πιστεύει ότι οι μελλοντικές προοπτικές για τη Βόρεια θάλασσα εξυπηρετούνται καλύτερα με τη διατήρηση της υπάρχουσας παραγωγικής ικανότητας και ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Saltire-and-union-flag-009.jpg

Τα σχέδια δαπανών της εταιρείας θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας, από το ποσό του φόρου, που ενδεχομένως θα αυξηθεί στις ενεργειακές εξορύξεις της Βόρειας θάλασσας.

Παράλληλα, η Standard Life, ασφαλιστική εταιρεία που χορηγεί και συντάξεις, με έδρα της το Εδιμβούργο, επανέλαβε την προειδοποίηση που είχε εκφράσει και τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι σε ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία, θα μεταφέρει μεγάλα τμήματα των δραστηριοτήτων της στη Βρετανία.

Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:«Ενόψει της αβεβαιότητας γύρω από το συνταγματικό μέλλον της Σκωτίας, έχουμε θέσει σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να παρέχουμε στους πελάτες μας διάρκεια των παροχών».

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Παρασκευή και με ορατή την επικράτηση του «ναι» στις δημοσκοπήσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, οι μετοχές της Standard Life, έπεσαν κατά 2,6%, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για οικονομική αστάθεια κορυφώνεται.

Τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής εταιρείας αγγίζουν τα 9,8 δισ. λίρες, ενώ τα ίδια κεφάλαια της BP ανέρχονται σε 85 δισ. λίρες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία