9 Απριλίου 2020

Δάνεια από τη Μέρκελ – Φοροελαφρύνσεις από τον Σαμαρά

123

«Η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάππτυξη, υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού» δήλωσε η καγκελάριος της Γεμανίας κα Ανγκέλα Μέρκελ μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε στην καγγκελαρία στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στην ελληνική αντιπροσωπεία.

«Η Ελλάδα συνέχισε επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την Τρόικα. Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» συμπλήρωσε εκφράζοντας την κατανόησή της για την ανεργία.

Είχαμε την ευκαρία να συζητήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Η χώρα μου πέτυχε στοχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργαί. Βεέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά της διαρθρωτικές αλλαές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με την στήριξυη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέο βοήθειας. Έχουμε ανάκγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρτικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικός της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία.

Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη. Τέλος είπε ότι υπογράμμισε στην κα Μέρκελ ότι η Ελλάδα κερδίζει έναν ένο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Έρευνες στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος.Πολιτική