13 Μαΐου 2021

ΔΕΗ: Από τη χρεοκοπία επί ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ένα αθόρυβο success story

Πώς η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού γίνεται το πρότυπο αναδιάρθρωσης για τις κρατικές ΔΕΚΟ

Όταν το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση παραλάμβανε την ΔΕΗ γνώριζε ότι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αποτελεί το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία. Δεκατέσσερις μήνες μετά η Επιχείρηση όχι μόνο δεν απέφυγε τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα επιτυχημένου επιχειρηματικού μετασχηματισμού αφού κατάφερε να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να βάλλει τα θεμέλια για την δημιουργία μιας νέας σύγχρονης επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας διεθνούς εμβέλειας.

Όπως δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής κουλτούρας της ΔΕΗ, η εταιρεία αποτελεί ένα αθόρυβο success story που αποδεικνύει πώς μια κρατική εταιρεία μπορεί από τις ζημιές και τα χρέη να γυρίσει στην λειτουργική κερδοφορία όταν έχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και τους κατάλληλους ανθρώπους.

Και φάνηκε ότι η εταιρεία διαθέτει κι από τα δύο σε συνδυασμό φυσικά με την πολιτική βούληση να αλλάξουν καθεστωτικές νοοτροπίες. Η επιλογή του νεόκοπου μάνατζερ κ. Γιώργου Στάσση από την Ιταλική ENEL στο τιμόνι της εταιρείας έδωσε το σήμα της μεγάλης στροφής της επιχείρησης στην πράσινη ανάπτυξη, την οποία επιβεβαίωσε και χθες η διοίκηση ξεδιπλώνοντας τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Κανένας τομέας ίσως δεν αποτυπώνει τόσο ξεκάθαρα την αλλαγή που γίνεται κάθε μέρα πράξη όσο η ΔΕΗ, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του απόψε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της επιχείρησης.

Κωστής Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ είναι σήμερα παράδειγμα επιτυχίας, από συστημικός κίνδυνος στις αρχές του 2019

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, η ΔΕΗ που το 2019 έφτασε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, σήμερα έχει εξυγιανθεί, είναι και πάλι κερδοφόρα και αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα. Επιπλέον, η επιχείρηση που συνειδητά είχε οδηγηθεί με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, στη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών της, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα, σήμερα, χωρίς ΝΟΜΕ, είναι και πάλι ανταγωνιστική, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών. Και ακόμη, ήταν κολλημένη στο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ, και ολόκληρες περιοχές της χώρας βρίσκονταν βυθισμένες στη μόλυνση, ενώ σήμερα εισέρχεται σε μια νέα εποχή πράσινης ενέργειας και οι περιοχές αυτές, στην τροχιά της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

“Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές και αντανακλούν τη μεγάλη διαφορά που γίνεται τώρα στον τόπο”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 2019 η ΔΕΗ ήταν ίσως το πιο επείγον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα την περίοδο εκείνη, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής είχε επισήμως μιλήσει από την άνοιξη για το πρόβλημα βιωσιμότητας που την απειλούσε. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απολιγνιτοποίηση και το σχέδιο δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας με την εφαρμογή του νέου κοινοτικού πλαισίου του target model.

“Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά πορεία της. Με τρόπο όχι μόνο συμβολικό, αλλάζοντας το σήμα της, αλλά κυρίως με τρόπο ουσιαστικό: με την εξυγίανση της, με τον εκσυγχρονισμό της, με τη μετατροπή της σε μία εταιρεία που κοιτάζει μπροστά, στηρίζοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει σήμερα η Ελλάδα”, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Από μερίδιο 3% στον τομέα των ΑΠΕ, στόχος είναι να φτάσει κοντά στο 20% το 2024 και να ξεπεράσει το 1 γιγαβάτ έως το 2023 μέσα από μία δεξαμενή έργων δυναμικότητας 6 γιγαβάτ.

Στις αρχές του 2019, σημείωσε ο κ. Στάσσης, ο ορκωτός ελεγκτής είχε προειδοποιήσει για πρόβλημα βιωσιμότητας της εταιρείας. Σήμερα η ΔΕΗ εξυγιαίνεται. Περπατά γερά στα πόδια της.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε ζημίες 318,4 εκατ. ευρώ αλλά φέτος εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ και η μετοχή της, η οποία είχε απαξιωθεί πλήρως, σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού, με ενίσχυση της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η νέα ΔΕΗ εξασφαλίζει παράλληλα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας».

Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, το 2017 η παραγωγή της εταιρείας από λιγνίτη ήταν 31 τεραβατώρες και 10 τεραβατώρες το 2019. Το 2020 η λιγνιτική παραγωγή εκτιμάται ότι θα κλείσει στις 5,5 τεραβατώρες, ενέργεια που αντιστοιχεί μόλις στο 10% της κατανάλωσης της χώρας. Για να φτάσει όμως η ΔΕΗ σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να γίνουν αποφασιστικά βήματα και γενναίες μεταρρυθμίσεις.

«Το ζήτημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί αμέσως γιατί η αρνητική πορεία της ΔΕΗ θα σήμαινε κατάρρευση της χώρας» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας τα έκτακτα μέτρα διάσωσης της ΔΕΗ: την επιλογή της νέας διοίκησης, την αύξηση των τιμολογίων, την απαλλαγή από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου που έδινε στην διοίκηση όλα τα περιθώρια να κινηθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα από ευέλικτες διαδικασίες στον τομέα των προμηθειών, στις προσλήψεις στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, στην άρση της μονιμότητας και φυσικά το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου για την ανανέωση του προσωπικού.

Αυτή η αλλαγή τους τελευταίους 14 μήνες αποτυπώνεται στην ίδια την ΔΕΗ. Χάρη στις νέες κινήσεις είναι οριακά κερδοφόρα, εκτοπίζοντας σταδιακά τον λιγνίτη από το ενεργειακό της μείγμα και επενδύοντας μεθοδικά και οργανωμένα στις ΑΠΕ γίνεται ξανά ανταγωνιστική. Ήδη, έχουν σφραγιστεί οι μονάδες 1 και 2 στο Αμύνταιο, ο προγραμματισμός της απολιγνιτοποίησης έρχεται όλο και πιο μπροστά καθώς θα επισπευστεί το σφράγισμα κατά 6 μήνες και για την Μεγαλόπολη 3 και η ΔΕΗ συμμαχεί με διεθνή μεγαθήρια, όπως η Γερμανική RWE στο δρόμο για την κατάκτηση των ΑΠΕ.

Το νέο λογότυπο της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε χθες σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην πορεία των 70 ετών της επιχείρησης ηλεκτρισμού και θα συνοδευτεί και με τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας αλλά και μεγάλες επενδύσεις στα έξυπνα δίκτυα και την ηλεκτροκίνηση με την εγκατάσταση άμεσα 1.000 φορτιστών και 10.000 το επόμενο διάστημα.

Όπως ανακοινώθηκε από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου προσφέρεται δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες της εταιρείας με διπλασιασμό της έκπτωσης συνέπειας από 5 ευρώ στα 10 ευρώ.

Επιπλέον θα παρέχεται έκπτωση 8% στους ευάλωτους καταναλωτές και αντίστοιχη έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Ταυτόχρονα, διπλασιάζεται και η έκπτωση όσων λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό e- bill ενώ η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται δωρεάν σε ένα νέο νούμερο, το 800.900.1000 .

Την ίδια στιγμή αλλάζουν πρόσωπο και τα 24 καταστήματα σε όλη τη χώρα της εταιρείας, τα οποία θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 8 το βράδυ ενώ σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού χωρίς αναμονή.

Το ταξίδι της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Στάσση έχει ακόμη πολύ δρόμο αλλά η προσπάθεια αναγέννησής της που ξεκίνησε πριν 14 μήνες, θα συνεχιστεί και η ΔΕΗ θα γίνει πρότυπο σύγχρονης εταιρείας διεθνούς εμβέλειας.Οικονομία