5 Οκτωβρίου 2022

Δείτε live: Οι δηλώσεις Μακρόν και Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία

Στα Ηλύσια Πεδία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντά αυτή την ώρα τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις στην είσοδο του γαλλικού προεδρικού Μεγάρου και εν συνεχεία θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει δείπνο του γαλλικού προεδρικού ζεύγους με τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του.

Δείτε live τις δηλώσεις των δύο ηγετών:


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron

Μητσοτάκης και Μακρόν είναι γνωστό ότι διατηρούν μια στενή προσωπική και πολιτική σχέση και η συνάντησή τους έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη κοινής στάσης και κοινών αποφάσεων στο θέμα της ενέργειας, αλλά όχι με έναν τρόπο που θα ωθεί πολλές χώρες της Ευρώπης να πυροβολήσουν τα πόδια τους, με το «πλαφονάρισμα» του ρωσικού αερίου και μόνο. Η Γαλλία, άλλωστε, είναι από τις λίγες χώρα που στήριξαν την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο, αν και φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα για διεύρυνση του πλαφόν, στην κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης για παρέμβαση στη χονδρική τιμή, μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Μακρόν και για τη στάση της Τουρκίας, καθώς οι απειλές από μέρους πολιτικής ηγεσίας της γείτονες έχουν πάρει άλλη διάσταση. Ο κ. Ερντογάν, αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του, διαγκωνίζονται καθημερινά στο ποιος θα εκστομίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση, αμφισβητώντας πλέον ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας επί πολλών νησιών. Ο κ. Μακρόν είναι γνωστό ότι δεν έχει ιδιαίτερη ανοχή στη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, ενώ οι σχέσεις Αθήνας και Παρισίων είναι σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένη και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έχει συνομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών.Πολιτική

Εγγραφή στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα