SelectedΠολιτική

Δείτε την ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (VIDEO)

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα “EU Pharmaceutical Industry: Unlocking Investments that Safeguard Patient’s Access”, επεσήμανε τα εξής:

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φόρουμ των Δελφών για την πρόσκληση και να ευχαριστήσω για τα καλά λόγια που ειπώθηκαν για εμένα.

Θέλω να πω ότι πάντα πίστευα ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την φαρμακευτική βιομηχανία ως πρόβλημα στον προϋπολογισμό μας. Ήθελα πάντα να βλέπω την φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα ως μία ευκαιρία καινοτομίας και ανάπτυξης της οικονομίας.

Και είμαι πολύ περήφανος επειδή στην Ελλάδα έχουμε μία σημαντική φαρμακοβιομηχανία, η οποία κατάφερε να επιβιώσει της κρίσης του 2010-2015, κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιχειρήσεις όχι μόνο καλές και αποτελεσματικές αλλά και ανθεκτικές, η έννοια της ανθεκτικότητας εφευρέθηκε στην Ελλάδα πολύ πριν το Ταμείο Ανάκαμψης έρθει στη ζωή μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, είμαι πολύ αισιόδοξος.

Και είμαι αισιόδοξος και για έναν δεύτερο λόγο. Όλοι εδώ στην αίθουσα γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν θέλω να παρεξηγηθώ, μου αρέσει πολύ που είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το καλύτερο μέρος για να ζεις, όλα τα καλά πράγματα όμως έχουν μέσα τους και κάποια κακά πράγματα.

Το κακό με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι κινείται πολύ αργά όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα και δεν θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

Όμως, ξαφνικά η πανδημία του Covid-19 σόκαρε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξαφνικά όλα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλήφθηκαν ότι δεν είχαν φάρμακα για τους λαούς τους, δεν είχαν μάσκες, γάντια, τίποτα. Όλα έρχονταν από την Κίνα, την Μαλαισία, την Ινδονησία. Έτσι, λοιπόν, δεν είχαν τις πρώτες ύλες για τη φαρμακοβιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, λοιπόν, ήταν ένα σοκ, ένα καλό σοκ κατά κάποιο τρόπο διότι μετά από αυτό, την εποχή εκείνη, θα έπρεπε να μπει στο τραπέζι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία συγκεκριμένη συζήτηση για το πώς θα φτιάξουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες μας και πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε όλες τις πρώτες ύλες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Και με αυτό τον τρόπο εφευρέθηκαν τα IPCI’s για την υγεία.

Είμαι πολύ περήφανος διότι ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας υπέγραψα, στις 3 Μαρτίου 2022, μαζί με άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε 16 μαζί με την Ελλάδα, και χτίσαμε μία πολύ συγκεκριμένη ομάδα κρατών που αποφάσισε ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το IPCI’s πρόγραμμα για την υγεία.

Έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο μπροστά μας. Και πιστεύω ότι και οι εθνικοί προϋπολογισμοί όπως και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα ενωθούν και θα βρουν τρόπους να χτίσουν μία πραγματική, δυνατή ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία η οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής που ζούμε.

Και μπορώ να πω ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε έναν ακόμα λόγο για να διασφαλίσουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες μας. Έτσι, λοιπόν, είμαι αισιόδοξος ότι τους επερχόμενους μήνες και χρόνια θα δείτε τεράστια πρόοδο στην φαρμακοβιομηχανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, γνωρίζετε ότι φτιάξαμε ένα νόμο για κίνητρα για το claw back για φαρμακευτικές επενδύσεις, το δεύτερο μήνα, που ήμουν Υπουργός. Ορκίστηκα Υπουργός στις 9 Ιουλίου και ο νόμος ψηφίστηκε τέλη Σεπτεμβρίου, ήμαστε πολύ γρήγοροι σε αυτή την Κυβέρνηση, και πήγε πραγματικά πολύ καλά. Τώρα μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρέπει, λοιπόν, να πω ότι πήγε πολύ καλά και τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης προσπαθούμε να το θέσουμε σε πιο σταθερή βάση».

«H δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της DigiCom κοιτούσε μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφτιαξε κάποιους συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες, άφησαν όμως τελείως ανυπεράσπιστες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι οιουδήποτε κακού ανταγωνισμού που προερχόταν από το εξωτερικό.

Για παράδειγμα, μία κινεζική φαρμακευτική εταιρεία ή μία Ινδική φαρμακευτική εταιρεία τους δίνονται τεράστια κίνητρα από τις κυβερνήσεις τους και έπειτα έρχονται και πουλούν τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι συνεργάτες τους ή οι συνάδελφοί τους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους κίνητρα. Πώς είναι αυτό, λοιπόν, δίκαιο για τον ανταγωνισμό; Δεν είναι δίκαιο.

Στο πρόσφατο Υπουργικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον ανταγωνισμό, τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλες, έθεσα το θέμα αυτό και είπα ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε, ειδικά αυτή την εποχή των αναταραχών, όλους αυτούς τους κανόνες ώστε να είναι πιο ευέλικτοι, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και ως παράθυρο ευκαιρίας να αφήσουμε την αγορά να αναδιοργανωθεί και να αφήσουμε τις επενδύσεις να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.

Τέσσερις χώρες με υποστήριξαν στη θέση αυτή. Η Ιταλία, δυστυχώς, δεν ήταν ανάμεσά τους. Εξεπλάγην, επειδή η Ιταλία έχει επίσης το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα και θα ήθελα να ενημερώσω την ιταλική κυβέρνηση  ότι μόνο εάν έχουμε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό συνασπισμό κρατών μελών θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες. Πρέπει, λοιπόν, να χτίσουμε δυνατές συμμαχίες κρατών μελών.

Η εμπειρία μου από το claw back για τις επενδύσεις και όλη την διαπραγμάτευση που κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και την DigiCom με έχουν πείσει ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις στους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πόσο επείγον είναι τώρα πλέον το πρόβλημα.

Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Είτε κάνουμε τώρα το μεγάλο άλμα στην καινοτομία και την επένδυση στη φαρμακοβιομηχανία και ξαναχτίζουμε μία ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία πολύ ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, ανταγωνιζόμενη τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, είτε αποφασίζουμε ότι θα είμαστε οι φτωχοί συγγενείς και οι εφοδιαστικές αλυσίδες μας θα εξαρτώνται από άλλα μέρη του κόσμου.

Εφόσον πιστεύω ακράδαντα στο πρώτο, πραγματικά θα προσπαθήσω για μία δυνατή συμμαχία μέσα στα κράτη μέλη για αυτό. Λοιπόν, ναι, έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση».

«Είμαστε πολύ καλοί στην απορρόφηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, όπως έχουμε αποδείξει τα τελευταία τρία χρόνια, και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Καταλαβαίνω ότι το claw back για τις επενδύσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι πιο γραφειοκρατικό, όπως το είχαμε στον εθνικό μας προϋπολογισμό, για τους λόγους που εξηγήσαμε πριν. Ακόμα όμως και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάλι θα μπορέσουμε να το απορροφήσουμε. Δεν έχω, λοιπόν, ανησυχίες και σκέψεις για την αναδιανομή της χρηματοδότησης διότι θα την απορροφήσουμε όλη.

Επειδή όμως μιλήσαμε για τα IPCI’s, θέλω να πω ότι από τη στιγμή που υποστηρίζουμε την έναρξη της διαδικασίας για την ανάπτυξη των IPCI’s για την υγεία και την έναρξη του κάθε επόμενου βήματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΙΤ για την υγεία και την ευρωπαϊκή βιομηχανία,  κατά την διάρκεια των επόμενων εβδομάδων σχεδιάζουμε να δημοσιεύσουμε πρόσκληση για μη δεσμευτικές προτάσεις και αναμένουμε το ενδιαφέρον των σχετικών μερών στους τομείς της κατασκευής της βιομηχανίας υγείας. Θα είστε έτοιμοι λοιπόν να έρθετε και να ξεκινήσετε τη διαδικασία των IPCI’s»

Δείτε ολόκληρη την ομιλία

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected