Διεθνή

Λίντερ σε Σοϊμπλε: «Δεν ήσουν αυστηρός με την Ελλάδα»

Με… άγριες διαθέσεις ξεκινά τη θητεία του στο νέο κοινοβούλιο της Γερμανίας ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων (FDP), Christian Lindner, ασκώντας κριτική στον Schauble για το ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρός έναντι της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, ο Lindner άσκησε κριτική στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός έναντι της Ελλάδας και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης.

«Ο Schauble δεν κατόρθωσε να επιβληθεί στην Καγκελάριο για πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Θυμηθείτε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αρχικά δεν ήθελε», τόνισε ο Lindner.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νόμου περί αφερεγγυότητας των κρατών-μελών της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποχωρούν από την ευρωζώνη, παραμένοντας ωστόσο στην ΕΕ.

Ο ηγέτης του φιλο-επιχειρηματικού Free Democrats, πιθανό σύμμαχο στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Merkel, ζήτησε πιο αυστηρή στάση για τη δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική της ευρωζώνης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εγείρει αξιώσεις για το υπουργείο Οικονομικών.

«Για μας, μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πιο σημαντική από ένα νέο υπουργό», τόνισε ο Lindner σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας αν το κόμμα του ήθελε να αναλάβει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών από την κεντροδεξιά ένωση CDU/CSU της Merkel.

«Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για τους ανθρώπους και τις θέσεις όσο δεν έχουν σαφήνεια αναφορικά με την πολιτική», πρόσθεσε.

Ακόμη, απέκλεισε την ανάληψη νέου χρέους για τη διαχείριση της εξισορροπητικής δράσης της μείωσης των φόρων εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές –δύο βασικά αιτήματα του κόμματός του.

Αρκετοί πολιτικοί από το κόμμα της Merkel υποστηρίζουν ότι ο Schaeuble θα μπορούσε να κρατήσει τη θέση του στο υπουργείο εάν ούτε το FDP ούτε οι Πράσινοι το αναλάβουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

«Για μας, όλα έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στην πολιτική. Και θα πρέπει να το συζητήσουμε αυτό εντατικά», δήλωσε ο Lindner.

Εξέφρασε ακόμη κάποιες αμφιβολίες για το εάν ένας τέτοιος συνασπισμός μεταξύ των συντηρητικών της Merkel, του κόμματός του και των Πρασίνων, θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει, καθώς τα κόμματα έχουν αντικρουόμενες ιδέες πολιτικής.

«Αυτό δεν οδηγεί αυτομάτως σε ένα κοινό projet», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ζήτησε ακόμη τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία, βασικό αίτημα και του αδερφού βαυαρικού κόμματος της Merkel, CSU, και την εισαγωγή ενός μεταναστευτικού νόμου για την προσέλκυση μορφωμένων εργαζόμενων από το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή