20 Νοεμβρίου 2019

Δεν επιβάλει «φόρο πολέμου» για το Ισλαμικό Κράτος η Αυστραλία

BF35D4F465D6E81C8E4BB8A33FB14FF5.jpgΗ συμμετοχή της Αυστραλίας στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ θα επιβαρύνει τον, ήδη ελλειμματικό, αυστραλιανό προϋπολογισμό με 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ διέψευσε με τον πλέον κατηγορικό τρόπο φήμες ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλει ειδικό «φόρο πολέμου» για να καλύψει τις έξτρα δαπάνες της συμμετοχής της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, στις οποίες ήδη μετέχουν αυστραλιανά πολεμικά αεροσκάφη, αναμένεται να επιβαρύνουν τον, ήδη ελλειμματικό, αυστραλιανό προϋπολογισμό με 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό καθώς εκτός των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν άλλα 630 εκατομμύρια δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αυστραλία για να αντιμετωπίσει τους ντόπιους τζιχαντιστές.

Όμως, τόσο ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, όσο και ο Τζο Χόκι αποσαφήνισαν ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί «φόρος πολέμου».

Πάντως, ο κ. Χόκι άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να προβεί σε σειρά νέων περικοπών για να περιορίσει τα ελλείμματα. «Οι προβλέψεις μας είναι πως το έλλειμμα δεν θα περιοριστεί όσο θα θέλαμε, λόγω της ρευστότητας της διεθνούς οικονομίας. Επιβάλλεται, λοιπόν, και η λήψη νέων μέτρων» είπε ο κ. Χόκι.

Η κυβέρνηση Άμποτ είχε υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού από 48,5 δισ. δολάρια που είναι τώρα στα 2,8 δισ. μέσα σε μια τετραετία, αλλά ο στόχος αυτός δεν φαντάζει πλέον ρεαλιστικός.Διεθνή