23 Οκτωβρίου 2021

Δένδιας από Ρουμανία: Δεν θα επιτρέψουμε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Τα «καρφιά» προς την Τουρκία και το «ευχαριστώ» στην Ρουμανία για την βοήθεια στις πυρκαγιές – Δείτε βίντεο

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπογκντάν Αουρέσκου μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την Ρουμανία για την βοήθειά της στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου στην χώρα μας, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο Γιάννο Κρανιδιώτη, που σκοτώθηκε πριν από 22 χρόνια κατά τη μετάβασή του για συνάντηση στο Βουκουρέστι ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Ήταν πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ισχυρός υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και της ενίσχυσης της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα ιδανικά και οι αρχές του μας καθοδηγούν ακόμη και σήμερα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες σε ανάλογες κινήσεις πολλές φορές στο παρελθόν και θα τονίσω ξεκάθαρα σε όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί» είπε δείχνοντας προς την πλευρά της Τουρκίας. «Πρόσφατα περιστατικά στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας δείχνουν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι ασφαλής από αυτή την απειλή. Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι γεωγραφικά μακριά, αλλά είναι πολύ, πολύ κοντά» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη Ελλάδα και Ρουμανία να συνεχίσουν να χτίζουν μια κοινωνία που στηρίζεται σε αρχές και αξίες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αρχές που και οι δύο χώρες υπηρετούν «σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι άλλοι που προσπαθούν να αναβιώσουν αρχές του 19ου αιώνα» δείχνοντας ξανά προς την πλευρά της Τουρκίας.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου:Πολιτική