2 Αυγούστου 2021

Δένδιας από τη Ρώμη: Θέλαμε ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων

Η συμφωνία για τις θάλασσιες ζώνες και η τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο, συζητήθηκαν ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Λουίτζι ντι Μάιο

Στη Ρώμη βρέθηκε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. 

Στη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν επί τάπητος η επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες και η τουρκική,προκλητικότητα, ενόψει της έναρξης των διερευνητικών με την Τουρκία.

Στη δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Δένδιας ανέφερε:  

«Είχαμε σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον κ. Di Maio.

Καλύψαμε όλα τα θέματα. Και των διμερών μας σχέσεων, δηλαδή την από την ιταλική πλευρά επικύρωση της συμφωνίας μας για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τα οικονομικά θέματα.

Αλλά, από την άλλη, και τα ευρύτερα θέματα της περιοχής, την τουρκική προκλητικότητα. Τον ενημέρωσα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου, την ευρύτερη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμη τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και τον Eastmed.

Δεν έλειψε από την ατζέντα μας και το μεταναστευτικό.

Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε μία διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία.

Κατέστησα επίσης σαφές ότι, παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Πορτογαλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στη Λισσαβώνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα (Augusto Santos Silva) και οι συζητήσεις θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητες και θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.Πολιτική