Πολιτική

Δένδιας για Κόσοβο: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη συζήτηση Σέρβων και Αλβανών

Την πρόθεση της Ελλάδας να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία συζήτησης και επίλυσης των διαφορών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βιετνάμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι « η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία. Δε θυμάμαι πόσες φορές, τα τελευταία δύο χρόνια, έχω επισκεφθεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Και επίσης, η Ελλάδα ως γνωστόν συμμετέχει στην KFOR, στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο. Αυτό λοιπόν το οποίο απαιτείται είναι περίσκεψη, είναι τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι, επίσης, το περιβάλλον εκείνο το οποίο θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητήσουν και να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές».

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές σχέσεις, αλλά και μια γκάμα θεμάτων. Το Βιετμάν έχει συνυπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», ανέφερε.

Πέραν της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας.

Προτομή του ιδρυτή του Βιετνάμ στην Έδεσσα

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι ο ιδρυτής του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ‘16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Ήδη, κατά τις επαφές του συμφωνήθηκε να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα για να αναδεικνύει το γεγονός.

«Και, επίσης, συζητήσαμε για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια

Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βιετνάμ, μετά από την επίσκεψη εδώ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να συναντηθώ καταρχάς με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, κ. Bui Thanh Son, και αργότερα θα γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.

Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις, αλλά επίσης και μια μεγάλη γκάμα άλλων θεμάτων.

Το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αλλά από εκεί και πέρα, συζητήσαμε και για μια άλλη σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο, στο επίπεδο του αθλητισμού.

Και κάτι το οποίο συνδέει τις δύο χώρες και δεν είναι ευρύτερα γνωστό: ο Πρόεδρος Ho Chi Minh, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ‘16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός.

Και, επίσης, συζητήσαμε για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη.

Θεωρώ ότι το Βιετνάμ, μια χώρα 100 εκ. κατοίκων, με ανερχόμενη οικονομία σχεδόν 400 δις, είναι ένας ενδιαφέρων συνομιλητής της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και ότι οι σχέσεις μας μαζί του θα είναι απολύτως χρήσιμο να διευρυνθούν και να εμβαθυνθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες είχαμε ένταση και κρίση στο Κόσοβο, θα θέλαμε ένα σχόλιό σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως είναι γνωστό, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία. Δε θυμάμαι πόσες φορές, τα τελευταία δύο χρόνια, έχω επισκεφθεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Και επίσης, η Ελλάδα ως γνωστόν συμμετέχει στην KFOR, στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο. Αυτό λοιπόν το οποίο απαιτείται είναι περίσκεψη, είναι τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι, επίσης, το περιβάλλον εκείνο το οποίο θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητήσουν και να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Η χώρα μας, ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.