Πολιτική

Δένδιας για Τουρκία: Απαράδεκτη η απειλή πολέμου στην Ελλάδα – Δεν αντελήφθη το μήνυμα της ΕΕ

Μήνυμα στην Τουρκία μετά την συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι η στάση της Άγκυρας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.


Departure and doorstep statement GR (Dendias)

Αμέσως μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το συμβούλιο του Οκτωβρίου».

Παράλληλα σημείωσε πως η Άγκυρα «συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια:

«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.

Από εκεί και έπειτα κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο συμβούλιο αρχηγών αυτή την εβδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι θα αντιμετώπιζε συνέπειες σε διαφορετική περίπτωση.  Aύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου και Ιορδανίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική