Πολιτική

Δένδιας: Η Αίγινα αποτέλεσε την πρωτεύουσα στην οποία σχεδιάστηκε η νέα Ελλάδα από τον Καποδίστρια

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Αίγινα είναι ο τόπος που υπογράφηκαν οι περισσότερες από τις κορυφαίες πράξεις της θητείας του Καποδίστρια, όπως το ψήφισμα της 13ης Απριλίου 1828 για την πρώτη διοικητική διαίρεση της χώρας

Tη συμβολή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, για την αναγνώριση και διαμόρφωση του ελληνικού κράτους εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά το χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αίγινας στο Κυβερνείο.

Η Αίγινα αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους επί κυβέρνησης Ιωάννη Καποδίστρια, με τον κ. Δένδια να σημειώνει ότι ουσιαστικά αποτέλεσε «την πρωτεύουσα στην οποία σχεδιάστηκε η νέα Ελλάδα». Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών η Αίγινα είναι ο τόπος που υπογράφηκαν οι περισσότερες από τις κορυφαίες πράξεις της θητείας του Καποδίστρια, όπως το ψήφισμα της 13ης Απριλίου 1828 για την πρώτη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Επίσης από εκεί ο Καποδίστριας προχώρησε στην αναδιάρθρωση του στρατεύματος και χειρίστηκε τα διπλωματικά ζητήματα, τα οποία οδήγησαν τελικά στην ανεξαρτησία της Ελλάδος, καθώς όταν εξελέγη ως Κυβερνήτης, η Ελλάδα ήταν αυτόνομη, όχι ακόμη ανεξάρτητη.

«Ο κύριος στόχος της δραστηριότητάς του ήταν η αναγνώριση της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας και επίσης η συμπερίληψη στο νεαρό κράτος όσων περισσοτέρων περιοχών ήταν δυνατόν», ανέφερε. «Οι διπλωματικές του προσπάθειές δικαιώθηκαν το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου», υποστήριξε. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος «Η Αίγινα του Καποδίστρια» στο Κυβερνείο της νησιού.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι το λεύκωμα αναδεικνύει και υπενθυμίζει την σπουδαία παρακαταθήκη της περιόδου, καθώς «μέσα από τα έγγραφα, μέσα από τις φωτογραφίες των αντικειμένων και των κτηρίων και τα πορτραίτα που περιλαμβάνονται στην έκδοση αποδεικνύεται άρρηκτα η σύνδεση της ιστορίας της Αίγινας με την Επανάσταση και τη συνολική πορεία της Ελλάδας, που ξεκινούσε τότε στη νεότερη φάση της».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τέλος ότι ένας αριθμός από αυτά τα λευκώματα μπορεί να αποκτηθεί από το υπουργείο είτε ως δώρο στους ξένους φιλοξενούμενους, είτε να δοθεί σε ορισμένα ή σε αρκετά σχολεία της χώρας «για να μπορέσει να αποτελέσει απόκτημα της νέας γενιάς των Ελλήνων».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική