2 Δεκεμβρίου 2020

Δένδιας: Νέα διάταξη που θα προστατεύει την κατοικία της οικογένειας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Αλλαγή της ρύθμισης που δεν επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αντικατάστασή της από διάταξη που θα προστατεύει την κατοικία της οικογένειας, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα, η ισχύουσα διάταξη έχει αξιοποιηθεί μόνο σε 3.000 περιπτώσεις ενώ ο συνολικός αριθμός είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Προσθέτει πως με τη νέα ρύθμιση «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καταχρηστική αξιοποίηση της όποιας προστατευτικής ρύθμισης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και θέλουν να φορτώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Δένδιας δηλώνει ότι εξετάζει και το θέμα της ελάφρυνσης των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση. Πάντως, υπογραμμίζει, ότι μετά τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια – είναι έτοιμη για κατάθεση στην Βουλή και αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης- θα προωθηθεί η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά.

Σημειώνει πως θα κινείται «στην ίδια φιλοσοφία, χωρίς να είναι η ίδια».

Όπως τονίζει, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου και για τα φυσικά πρόσωπα «θα δημιουργηθεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια».

«Υπολογίζουμε το συνολικό μέγεθος του ιδιωτικού χρέους -εξυπηρετούμενο και μη- προς τις Τράπεζες στα 215 δισ. ευρώ. Το μη εξυπηρετούμενο χρέος προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 86 δισ. ( 50 δις επιχειρηματικά και 36 δισ. ιδιωτών). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 21 δισ. ευρώ και προς τα Ασφαλιστικά ταμεία στα 12 δισ. ευρώ. Όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσαυξήσεις», καταλήγει ο υπουργός Ανάπτυξης.Οικονομία