29 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΘ 2022 – Μητσοτάκης: Θα εξαγγείλει άμεσα μέτρα για την ακρίβεια και μόνιμου χαρακτήρα από το 2023 – Σχέδιο για τη στέγη των νέων

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αναμένεται να περιγράψει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη περί τις 20:30 ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Παράλληλα, έντονες αναμένεται να είναι οι πολιτικές αναφορές, με έμφαση στο ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες», ενώ θα τοποθετηθεί και επί του ζητήματος αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη σταθερότητας, όχι ως κομματική προτίμηση, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα. «Οταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δε, είπε χθες ότι υπάρχουν δέκα μέτρα που οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πει και δεν έχουν γράψει, κάποια μικρότερα, κάποια ενδιάμεσα και κάποια πιο…ενδιαφέροντα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στην ομιλία του να υπάρξουν και… εκπλήξεις.

Παράλληλα με τον παραδοσιακό οικονομικό χαρακτήρα, η ομιλία θα έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Oι μήνες που ακολουθούν θα είναι προεκλογικοί, κι έτσι ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Η σκέψη και η σύγκριση θα μας συνοδεύουν, τους επόμενους μήνες. Σε μία περίοδο, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες επιλογές. Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης».

Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει και έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου από το 2019, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει ένα πλαίσιο μέτρων σε τρεις χρονικούς κύκλους:

Α) Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν κυρίως την ενέργεια και την ακρίβεια

Β) Μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.Πολιτική