20 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβουλεύσεις για εκλογική μεταρρύθμιση υπόσχεται το Χονγκ Κονγκ εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων

3A4D5B6DA32B94D6390A0D6DA0ABC36B.jpgΈτοιμος να αρχίσει σύντομα ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων που απαιτούν τον εκδημοκρατισμό της διαδικασία εκλογής των ηγετών της πρώην βρετανικής αποικίας.

Έτοιμος να αρχίσει σύντομα ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ, Λιούνγκ Τσουν-γινγκ, στον απόηχο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών, με αιτία την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία.

Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων.

Οι δηλώσεις το κ. Λιούνγκ ήλθαν ενώ η Αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές έχουν «στρατοπεδεύσει» κοντά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, στο κέντρο της πόλης.

Στόχος των διαδηλωτών είναι να παραλύσουν την καρδιά του οικονομικού κέντρου της Ασίας. Το φιλοδημοκρατικό κίνημα κατηγορεί την τοπική κυβέρνηση πως απέτυχε να υλοποιήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ζητά αλλαγές που θα «αντανακλούν τις απαιτήσεις του λαού του Χονγκ Κονγκ για δημοκρατία».

Ήταν το πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού του Χονγκ Κονγκ στους διαδηλωτές μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων από τους φοιτητές την προηγούμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο κ. Λιούνγκ ζήτησε από τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε «παράνομες» διαδηλώσεις.

Το κίνημα Occupy Central, επικεφαλής του οποίου είναι δύο πανεπιστημιακοί και ένας ιερέας, επίσπευσε τα σχέδιά του για κινητοποιήσεις κατά τρεις ημέρες, αφού δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται την τελευταία εβδομάδα έξω από την έδρα της κυβέρνησης. Αρχικά οι διοργανωτές του κινήματος σκόπευαν να αποκλείσουν την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Κίνας.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώθηκαν αργά την Παρασκευή το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας και πέρασαν στην εσωτερική περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ηγέτες των φοιτητών, στην κινητοποίηση αυτή πήραν μέρος περίπου 80.000 άνθρωποι, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνολικά 74 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος των φοιτητών αλλά και τρεις βουλευτές, συνελήφθησαν την Παρασκευή. Επίσης, τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν.

Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το Χονγκ Κονγκ το 1997, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται με καθολική ψήφο από το 2017, αλλά η συμμετοχή υποψηφίων δεν θα είναι ελεύθερη, καθώς θα επιλέγονται από μια επιτροπή που ουσιαστικά θα ελέγχεται από το Πεκίνο.Διεθνή