Πολιτική

Διαφοροποίηση Παπανδρέου από Γεννηματά: Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη διάταξη – Το νομοσχέδιο μπερδεύει την βία με τις ειρηνικές διαδηλώσεις, υπογράμμισε

Να αποσύρει το “αντιδημοκρατικό” νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διαφοροποιώντας την θέση του από την τοποθέτηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά, που δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει επι της αρχής το σχέδιο νόμου.

“Το νομοσχέδιο όπως εισήχθη περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και οδήγησε σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Παρά την γενναία διάθεση του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά να επιδιώξει δημιουργικές προτάσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο παραμένει στην βάση του αντιδημοκρατικό” είπε ο πρώην πρωθυπουργός, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: “Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να σκεφτείτε ξανά το θέμα αυτό. Έστω την ύστατη στιγμή, σας προτείνω -σας προτρέπω- να το αποσύρετε και να υπάρξει διάλογος σε βάθος”.

“Το δικαίωμα της συνάθροισης αποτελεί δικαίωμα κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος”

“Υπάρχει διαφορά αντίληψης μεταξύ μας. Μια δημοκρατική πολιτεία δεν υποχρεούται να περιορίσει το δικαίωμα, αλλά να το διαφυλάξει. Αυτή είναι μια διαφορά αρχής. Σε μια χώρα με κουλτούρα η διαφορετική άποψη είναι αναγκαία για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και να αναδειχθούν νέες καινοτόμες και πολλές φορές προκλητικές ιδέες, που καμιά φορά μπορεί να ενοχλούν και να πονάνε. Μήπως όμως η ενόχληση είναι το δικαίωμα έκφρασης της διαφορετικής γνώμης; Το δικαίωμα να εκφράζει κανείς τον πόνο, την αδικία ή το αίσθημα ελπίδας, που αντί να ποινικοποιείται πρέπει να είναι γόνιμος σπόρος” είπε ο κ. Παπανδρέου.

“Πρέπει αυτές τις φωνές να τις ακούσουμε και όχι να τις πνίξουμε. Κατανοώ και τις φωνές όσων ταλαιπωρούνται. Αυτές οι φωνές δείχνουν την ανάγκη κάποιας ρύθμισης. Αρα, αν θα έπρεπε να υπάρχει νόμος, θα έπρεπε πρωτίστως να προστατεύει τον ειρηνικό διαδηλωτή. Το νομοσχέδιο, αντί να προστατεύει την ειρηνική διαδήλωση, νομίζω την περιορίζει και την ποινικοποιεί. Ας δεχθώ ότι δεν είναι στις προθέσεις του σημερινού υπουργού ή της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό θα φανεί. Ομως οι νόμοι μένουν και αποτελούν το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η εξουσία. Δίνονται υπερεξουσίες που υπονομεύουν βασικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο μπερδεύει την βία με τις ειρηνικές διαδηλώσεις” είπε.

Και συμπλήρωσε: “Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την διάταξη. Ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης. Μου φέρνει μια παιδική μνήμη. Στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου ο Γεώργιος Παπανδρέου τελείωνε τις ομιλίες του με μια φράση: “Διαλυθείτε ησύχως”. Γιατί η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη όταν διαδηλώνει θέλει να το κάνει ειρηνικά. Δεν μας το επέβαλε κάποιος νόμος, αλλά είναι στις αρχές μας. Ξέραμε όμως ότι το παρακράτος και ακροδεξιά στοιχεία ήθελαν να προβοκάρουν αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Σήμερα με το νομοσχέδιο και την αστική ευθύνη του διαδηλωτή τιμωρείτε όσους ειρηνικά διαδηλώνουν καθιστώντας τους ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Παράλληλα, δίνετε κίνητρο στον κάθε προβοκάτορα”.

“Πάντα θέλησα να προστατεύσω το δικαίωμα στην ελευθερία. Η προσωπική διαδρομή αποδεικνύει ότι υπερασπίστηκα τα δικαιώματα ακόμα και σε δύσκολο περιβάλλον ή που δεν ήταν εύκολο να το δεχτεί ακόμα και το δικό μου κόμμα όταν μιλούσα για τους χρήστες. Όταν βρέθηκα στο τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή έχοντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις δεν προσπάθησα να περιορίσω το δικαίωμα της συνάθροισης. Ήθελα να υπερασπίσω την Δημοκρατία και την Βουλή και να μην θρηνήσουμε θύματα” ανέφερε, για να προσθέσει απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: “Πολλοί που κόπτονται σήμερα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν στο κλίμα ή έκλειναν το μάτι στην βία που ήταν υπονομευτική κίνηση στην Δημοκρατία. Κάποιοι που θεωρούν την βία επαναστατικό δικαίωμα δεν μπορούν να λογίζονται δημοκράτες Επισημαίνω ότι αν ίσχυε ο νόμος σας τότε για τα θύματα της Μαρφίν θα έπρεπε να είναι υπόλογοι οι συνδιοργανωτές των διαδηλώσεων, δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Λαος. Αυτό το νομοσχέδιο αντί να προστατέψει τους διοργανωτές θα προκαλέσει το αντιθετο. Θα αμφισβητηθεί. Θα υπάρξει αχρείαστη πόλωση, ενώ θέλουμε εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής”.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική