Πολιτική

Διάγγελμα – συναγερμός για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου από Μητσοτάκη

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτρέψει τους πάντες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά Κέντρα – Το στοίχημα της ανοικτής Οικονομίας εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων

Συναγερμό για τους εμβολιασμούς, είτε για την πρώτη, είτε για την τρίτη δόση,  πρόκειται να «χτυπήσει»  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό , σε μία στιγμή που στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα κρούσματα αυξάνονται και το σύστημα Υγείας πι΄’εζεται πολύ έντονα. 

Το νέο δημόσιο μήνυμα του πρωθυπουργού τοποθετείται έρχεται έναν μήνα περίπου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένει  με αγωνία ο εμπορικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος στο λιανεμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζονται  οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες, με τις οποίες απορρίπτουν το ενδεχόμενο λήψης νέων, οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται  ότι ο αριθμός των  κρουσμάτων ανήλθε χθες στα 6.682, με 561 ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι, τη στιγμή που ο αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό έφτασε το περασμένο εικοσιτετράωρο τους 87.

Σε προσωπικό τόνο

Υπό αυτές τις συνθήκες, κοινωνικές και υγειονομικές, ο στόχος του μηνύματος του πρωθυπουργού καθίσταται τριπλός, καθώς αποβλέπει -μέσω και του προσωπικού τόνου στη δημόσια παρέμβαση- στην ενδυνάμωση του συλλογικού «αναχώματος» μπροστά στο τέταρτο -και σφοδρότερο- κύμα της πανδημίας, χωρίς όμως να ληφθούν πρόσθετα, περιοριστικά μέτρα.

Το βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια προτροπή σε εμβολιασμό, η οποία θα αφορά τόσο στην πρώτη δόση, όσο και στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση (για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τις δύο δόσεις).

Στην απόφαση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί ανοιχτά απέναντι στους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο φαίνεται πως έχει βαρύνει ιδιαίτερα η αυξημένη προσέλευση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες (μετά και την εφαρμογή του νέου πλαισίου περιορισμών) στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, καθώς μόνο τις 11 πρώτες ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 245.000 νέα ραντεβού, ποσοτικοποιώντας τη δυναμική που εξελίσσεται στην ελληνική κοινωνία απέναντι στον μαζικό εμβολιασμό.

«Αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μία σημαντική αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμού» επισήμανε, άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Good Morning Britain». Παράλληλα, η κοινωνική κινητοποίηση που έχει προκαλέσει η «εκστρατεία πειθούς» το τελευταίο διάστημα εκτιμάται πως σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαντληθεί, ενώ ένα πρώτο, ψυχολογικό όριο που έχει τεθεί από μέρους υπουργών της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, είναι η υπέρβαση του «φράγματος» των 7 εκατομμυρίων πολιτών.

Δεύτερον, στο μήνυμα του πρωθυπουργού θα αποτυπώνεται η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, περιγράφοντας τόσο τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φάσης της πανδημίας, όσο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα -και από πλευράς της Πολιτείας- για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί -κατά πληροφορίες- και στις συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που επί θύραις βρίσκεται και το ζήτημα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, ιδίως σε περιοχές με σχεδόν καθολική πληρότητα σε μονάδες ΜΕΘ, όπως η Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, η σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης για «ανοιχτή» οικονομία και κοινωνία παρά τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας θα αποτελέσει, κατά πάσα πιθανότητα, μια ακόμη πτυχή του σημερινού, τηλεοπτικού μηνύματος του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα του πρωθυπουργού θα περιγράφεται το επιχειρησιακό πλάνο, με το οποίο κινείται τους τελευταίους μήνες το Μέγαρο Μαξίμου, περιορίζοντας μεν την πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους πολίτες, χωρίς, ωστόσο, οι υφιστάμενοι υγειονομικοί περιορισμοί να αποκτήσουν στο μέλλον χαρακτήρα αποκλεισμού.

«Έχουμε λοιπόν μία αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα φτάσουμε στο σημείο της Αυστρίας, να επιβάλλουμε πλήρες lockdown» για τους ανεμβολίαστους πολίτες τόνισε από το Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που φαίνεται πως θα επαναλάβει και σήμερα από την Αθήνα, παρότι η απόφαση για το σημερινό, τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού φαίνεται ότι ελήφθη στη βρετανική πρωτεύουσα. Στον αντίποδα, «προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Το κάναμε πιο δύσκολο για τους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση στα εστιατόρια, ώστε να μην μπορείς να έχεις ένα δείπνο σε εσωτερικό χώρο στην Ελλάδα τώρα αν είσαι ανεμβολίαστος» περιέγραψε αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στο ITV.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική