8 Μαΐου 2021

Διαρροή αποκαλύπτει τι έλεγε το ΔΝΤ το 2010 για την Ελλάδα

Διέρρευσε στο Twitter έκθεση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σχετικά με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με ημερομηνία 4 Μαΐου 2010.

Στην έκθεση, ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπό τον Ντομινίκ Στρος-Καν προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη κι αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.

Το έγγραφο, που απευθυνόταν στον Πολ Τόμσεν, παρουσιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank «Centre for International Governance Innovation» από τον καθηγητή Οικονομικών, Πολ Μπλουστάιν (Paul Blustein), ο οποίος συνόψισε την κατάσταση ως εξής:

«Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν (το πρόγραμμα) εφαρμοσθεί κατά γράμμα. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν (τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας είπε “όχι”».

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, από τη μεριά του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαρροή. «Δεν έκανα εγώ τη διαρροή, αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε. Επτά χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο/ρεαλιστικό σχέδιο», σχολίασε στο Twitter ο Ολιβιέ Μπλανσάρ την ανάρτηση της έκθεσης/προειδοποίησης του 2010.Οικονομία