7 Ιουλίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσε τις δηλώσεις Λαγκάρντ για τον ΕΦΚ στα καύσιμα -Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Η δήλωση Ηλιόπουλου που έφερε την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών – Τι είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ στον Παπαδημούλη, πώς το αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς απάντησε το ΥΠΟΙΚ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου για την ενδεχόμενη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, για την οποία επικαλείται δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ψεύδη και διαστρέβλωση ακόμη και των δηλώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, με δήλωσή του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς». Όπως είπε δε, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση.

«Σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ν. Ηλιόπουλος: Μέχρι και η Λαγκάρντ λέει «ναι» σε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Η συγκεκριμένη δήλωση ωστόσο προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται παραλείποντας σκοπίμως μέρος της δήλωσης της κυρίας Λαγκάρντ η οποία «αναφέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλά για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) δήλωσε: «Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε σήμερα:

«Την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση. Σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας».

Παραθέτουμε την ακριβή απάντηση της κας. Λαγκάρντ, η οποία είναι η εξής:

«Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τη θεραπεία που προσφέρουν οι κυβερνήσεις από δημοσιονομική άποψη προκειμένου να ανακουφίσουν τις δυσκολίες που υφίστανται οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας στην περίπτωση υψηλών τιμών ενέργειας. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει θέση, έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, κατά την άποψή μας, από δημοσιονομική σκοπιά θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και να εφαρμόζονται για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσχέρεια σε αυτά τα νοικοκυριά που επωμίζονται το κύριο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Όπως προκύπτει από την αυτούσια δήλωση της κας. Λαγκάρντ – την οποία σκοπίμως παραλείπει να αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν τον συμφέρει – η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλά για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση.

Αυτό ακριβώς κάνει, ήδη, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες, έχοντας διαθέσει, μέχρι σήμερα, 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να πολιτεύεται με ψέματα και δεν διστάζει να διαστρεβλώνει ακόμα και τις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ, προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα.Uncategorized