Οικονομία

Διασύνδεση Κυκλάδων: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ως 400 εκατ. ευρώ

1E52944793741A55F174E93F9433F394.jpg Πολύ σημαντικά είναι τα οφέλη για τους καταναλωτές από τη ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα, όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τους σε δύο περίπου χρόνια. Μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται  περί τα 100 εκατ. Ευρώ ετησίως, ενώ και με την υλοποίηση του έργου της Κρήτης, που θα ακολουθήσει, θα σημειωθούν μειώσεις έως και 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η υπογραφή των συμβάσεων της πρώτης φάσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης  παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση  και βουλευτής Κυκλάδων και πολλά στελέχη από το χώρο της Ενέργειας και των κατασκευών. Επίσης, στη τελετή ήταν και ο πρέσβης της Ιταλίας, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και την ικανοποίηση του για την υλοποίηση των έργων, την οποία χαρακτήρισε ιστορική.

Με τη σειρά του ο πρέσβης της Γαλλίας ανέφερε ότι χαιρόμαστε για τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπογράμμισε πόσο σημαντικά είναι τα έργα για την Ευρώπη, αφού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές της. Η πρέσβης της Σουηδίας δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ανάπτυξη των σουηδικών εταιρειών και η επέκταση είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και για αυτό χαιρόμαστε για αυτή τη συνεργασία της ABB  για αυτό το έργο.

Τα τρία πρώτα έργα έχουν προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και ΑΔΜΗΕ είναι ζωτικής σημασίας, ενώ κλείνει ένα κύκλος που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες ξεκινούν το επόμενο εξάμηνο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

Μάλιστα, ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε το πρότζεκτ ορόσημο για την Ελλάδα, αλλά και έργο πνοής, καθώς θα φέρει μεταξύ άλλων νέες επενδύσεις στην ηλετροπαραγωγή, δίνοντας νέα δυναμική στην αγορά.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αισθάνεται πολύ τυχερός, που βρίσκεται, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, και γίνεται η υπογραφή αυτών των πολύ σημαντικών έργων, που, όπως, είπε «αλλάζει το μέλλον των Κυκλάδων».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος έδωσε τα συγχαρητήρια του στον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ που έφερε εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο μετά από 20 χρόνια καθυστερήσεων και ανέφερε τη συμβολή της Αρχής στις μελέτες για τη διασύνδεση.

Την ικανοποίησή του για το έργο εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αθρουρος Ζερβός και εξέφρασε την επιθυμία του να γίνουν τα έργα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Σχετικά με την καθυστέρηση 20 ετών ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι όταν ανέλαβε στην ΔΕΗ, τα έργα αυτά ήταν πρώτα σε στόχο να γίνουν, ωστόσο επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν οι διαμαρτυρίες από τους τοπικούς φορείς και για αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Γιαρέντης τόνισε ότι με την υπογραφή των συμβάσεων κάνουμε το μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του έργου, το οποίο πάντα ήταν ένα μεγάλο πρότζεκτ.  Επίσης, το χαρακτήρισε έργο πνοής για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση οικονομικά.  Επίσης, υπογράμμισε ότι για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια.

kyklades1.jpg

Τα έργα
Το πρώτο έργο για την κατασκευή υπογείων και υποβρυχίων καλωδιακών διασυνδέσεων 150 kV Τήνου-Σύρου, Σύρου-Μυκόνου, Σύρου-Πάρου και για το τερματικό καλώδιο 150 kV στην Τήνο, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατ. Ευρώ, που αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Καλώδια.  Η ιταλική εταιρεία Prysmian αναλαμβάνει την  υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, ύψους 95 εκατ. ευρώ. Για τον υποσταθμό ζεύξης 150 kV  στο Λαύριο και τους τρεις υποσταθμούς στα νησιά Σύρο, Πάρο και Μύκονο ανάδοχος είναι η γαλλική Alstom Grid. Επίσης, για ένα υποέργο στη Σύρο, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, μειοδότρια είναι η σύμπραξη των  ABB AE- ABB AB.

Ποια τα οφέλη
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης θα φέρουν ένα πολύ μεγάλο μόνιμο όφελος και θα οδηγήσουν στη σημαντική ελάφρυνση των τιμολογίων των καταναλωτών μέσα από τη μεγάλη μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνονται σήμερα από τα τιμολόγια του ρεύματος.

Παράλληλα, ομαλοποιείται και σταθεροποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο των νησιών, γεγονός που διασφαλίζει τις τοπικές κοινωνίες. Βελτιώνεται, επίσης, η αξιοπιστία της παρέχομενης ενέργειας αφού θα υπάρχουν δύο δρόμοι τρόφοδότησης από το Λαύριο και από τη Νότια Εύβοια. Σημαντικό είναι ότι κατά ητ διάρκεια υλοποιήσης των έργων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία