Πολιτική

Δημήτρης Βίτσας: Υπέρ της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ – «Ο Τσίπρας θα μπορούσε να αναλάβει πρόεδρος της ΚΟ»

Αιχμές για τη λειτουργία των οργάνων, την αντίληψη της πολιτικής κατάστασης και την προετοιμασία του κόμματος για τις εθνικές εκλογές άφησε ο πρώην υπουργός και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, περιγράφοντας πιθανά εναλλακτικά σενάρια για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στο εξής, σε συνέντευξή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς εάν φεύγει ο αρχηγός όταν χάνει, δήλωσε: «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχω πει και δεν φεύγω από αυτή μου την άποψη, πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ με το βλακώδες επιχείρημα ότι είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, «έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, θα’ λεγε κανένας, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας» υποστήριξε ο πρώην υπουργός λέγοντας για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».

Ρόλος για τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΚΟ

Στο πλαίσιο αυτό, «ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στο επικείμενο συνέδριο, ο κ. Βίτσας πρότεινε πως θα πρέπει αυτό να γίνει πριν το τέλος του χρόνου και πάντως όχι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το χαρακτήρισε «αναγκαίο» Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει σε αποφάσεις πριν τις Ευρωεκλογές.

Στην περίπτωση που το Συνέδριο πραγματοποιηθεί πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, η άποψη του κ. Βίτσα είναι ότι «θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο ή αν θέλετε, θα είναι ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας και όχι συνολικής δράσης και σκέψης των μελών του κόμματος, είναι και κάτι άλλωστε που μας έλειψε».

«Θεωρώ ότι πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο ένα τέτοιο συνέδριο, να είναι έκτακτο, με την έννοια ότι θα εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι για τη συγκρότηση του συνεδρίου και θα οδηγήσει σε αποφάσεις κατά κύριο λόγο για τις ευρωεκλογές αλλά και για την όλη πορεία του κόμματος σε σχέση με την κοινωνία» είπε συγκεκριμένα ο κ. Βίτσας.

Σημειώνοντας ότι δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από την έκδοση του αποτελέσματος, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός και διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αποφάσεις τι θα κάνουμε εσωκομματικά, για τη δομή του κόμματος και τη λειτουργία του στο επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς ακόμη εάν στο Συνέδριο θα τεθεί το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «τα συνέδρια έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τα πάντα». «Έχει σημασία βεβαίως να μη μείνουμε σε έναν τύπο, ο οποίος πολλές φορές είναι και επικοινωνιακός. Δηλαδή ακούω να εκλεγεί η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση του κόμματος. Εντάξει, πόσο αυτό όμως είναι αποτελεσματικό; Πήγαμε σε μια Κεντρική Επιτροπή τριακοσίων μελών, η οποία έχει συνεδριάσει όλες και όλες, μέσα στο χρόνο, δύο ή τρεις φορές αν θυμάμαι καλά, δηλαδή δεν παίζει το ρόλο της, αυτό εννοώ. Θα πρέπει να συζητηθούν τα πάρα πολλά όργανα που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία και αυτά έχουν πρόβλημα λειτουργίας και πολύ περισσότερο, όταν μιλάω για πρόβλημα λειτουργίας, μιλάω για τη σχέση του κόμματος με την ίδια την κοινωνία» προσέθεσε ο κ. Βίτσας.

Κριτική στον πρωινό καφέ και την Πολιτική Γραμματεία

«Απέδειξαν οι εκλογές ότι αυτή η σχέση είναι προβληματική. Δηλαδή, δεν παίρναμε μηνύματα ή όταν τα παίρναμε, η ηγετική ομάδα δεν τα μετέφερε με την οξύτητα που πρέπει στον ίδιο τον πρόεδρο» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.

«Η δική μου η γνώμη είναι ότι το βασικό στοιχείο, ήταν η έλλειψη τόλμης για να τα πει αυτά στον πρόεδρο με την καθαρότητα που έπρεπε. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να συμπεράνω, μπορεί να κάνω ένα τεράστιο λάθος» προσέθεσε.

«Αυτό το “δεν πάμε καλά”, θεωρώ ότι τόσο από την Πολιτική Γραμματεία, η οποία δεν συνεδρίασε όσο χρειαζόταν, όσο και από τον πρωινό καφέ που ήταν ο πρόεδρος, δεν ειπώθηκε με την ένταση που έπρεπε και μείναμε στο ιδεολογικό ότι η απλή αναλογική είναι πολύ καλύτερο εκλογικό σύστημα από την ενισχυμένη» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

«Λάθος η τακτική της απλής αναλογικής, δεν προχωρούσε, δεν ξέρω αν μεταφέρθηκε στον πρόεδρο»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική