Πολιτική

Δημόσιο: «Ψηφιακή» αναβάθμιση με 125 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Τι ειπώθηκε στη μεγάλη αίθουσα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν την εκδήλωση για την χρηματοδότηση που θα συμβάλει στο να αλλάξει το Δημόσιο – Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν

Από νωρίς το πρωί, υπήρχε μια ιδιαίτερη κινητικότητα στο κτίριο πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκεί όπου στεγάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Λίγο μετά τις 9, συναντήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οικοδεσπότης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν.

Οι τρεις τους υπέγραψαν σύμβαση για την χορήγηση ποσού ύψους 125.000.000 ευρώ, που θα κατευθυνθεί σε ψηφιακά έργα. Μάλιστα, από ό,τι μαθαίνουμε πρόκειται για ποικιλία δράσεων, που περιλαμβάνει από αποθετήριο οπτικοακουστικών έργων μέχρι έργα ψηφιοποίησης για τις διαδικασίες επιλογής του ΑΣΕΠ και τεχνολογική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα.

Ο κ. Κέττελ έδειξε δε και κάποιες παλιές γραφομηχανές που υπάρχουν στο ισόγειο του υπουργείου ως μουσειακά κομμάτια, θέλοντας να τονίσει το συμβολισμό: το παλιό (οι γραφομηχανές), και το νέο που θα έρθει (και) χάρη στην ΕΤΕπ.


psifiakis-5
Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί τόσο σε έργα από τα οποία θα επωφεληθεί άμεσα το σύνολο των πολιτών όσο και σε έργα έμμεσης ωφέλειας σε όλους τους επιμέρους τομείς αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο.

Στην πρώτη κατηγορία, βρίσκονται έργα όπως το «Wi-Fi GR» για την ανάπτυξη 3.000 hotspot σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, ενώ στη δεύτερη έργα όπως η υλοποίηση δικτύου υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Ιδιαίτερη στόχευση δίνεται στην καινοτομία, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από τους πολίτες και την προσαρμογή στις ανάγκες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, με χρηματοδότηση για δράσεις όπως οι Εθνικοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας.

Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα συμβάλει στο σχέδιο για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό στο Ελληνικό Δημόσιο και την παροχή υπηρεσιών με στόχευση στην εξυπηρέτηση και τη θετική εμπειρία του πολίτη.

Ειδήσεις:

Ο πόλεμος των Τράγκα: Ίντριγκες, εξώδικα και πάγωμα περιουσίας από την Εφορία

«Παγοσκεπή» καταπλάκωσε τους τρεις αναρριχητές στα Καλάβρυτα – Τι έδειξε η νεκροψία

Καιρός – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Άνεμοι έως 10 μποφόρ, καταιγίδες και χιόνια σε κεντρικά και βόρεια

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική