7 Δεκεμβρίου 2022

Δημοσκοπήσεις: «Ψήφος εμπιστοσύνης» των πολιτών στην κυβέρνηση – Το 51,2% επικροτεί τη διαχείριση της πανδημίας

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την πανδημία και τα ελληνοτουρκικά συγκεντρώνουν την θετική γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών – «Ναι» στη χρήση μάσκας από το 74% των πολιτών 

Σε υψηλά ποσοστά παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες παραμένει η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας καθώς δύο νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να διατηρεί την τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα και οι επιμέρους, ποιοτικοί δείκτες δείχνουν πως οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με μετρήσεις της MRB για το «Star» και της Pulse για τον «ΣΚΑΪ» η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 17,5% με 18% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού και τα ελληνοτουρκικά συγκεντρώνουν τη θετική γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Τη συγκεκριμένη γραμμή άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες που καταγράφουν οι σφυγμομετρήσεις επιχείρησε να ενεργοποιήσει για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου με την πανδημία και να θέσει το μεγάλο δίλημμα των επόμενων ημερών: «Ο ιός είναι εδώ… αυτοπροστασία ή καραντίνα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δομές της δημόσιας υγείας απέχουν από τα όριά τους ωστόσο τόνισε πως απαιτείται «νέα εγρήγορση», συνεπής χρήση μάσκας και τήρηση μέτρων ώστε να αποφευχθεί ένα νέο lockdown το οποίο θα αναχαιτίσει πρόσκαιρα την επέλαση του κορωνοϊού αλλά θα προκαλέσει νέες πληγές στην οικονομία. Σύμφωνα άλλωστε με τις μετρήσεις επτά στους δέκα πολίτες δεν επιθυμεί νέο γενικό απαγορευτικό. «Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε. Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Προβάδισμα 17,5% – 18% της ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Πάντως, παρά το σφυροκόπημα που προκαλούν οι παράλληλες κρίσεις η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζει -σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις – ανθεκτικότητα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος σε χαμηλά ποσοστά.

Στην δημοσκόπηση της MRB για το Star, που διεξήχθη το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων φτάνει στις 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η εικόνα της πρόθεσης ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 4,7%, Ελληνική Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 2,9%.


mrb-prothesi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται συντριπτικά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 44,9% έναντι 24,6% του Αλέξη Τσίπρα. Στο 24,9% βρίσκεται το «Κανένας από τους δύο».

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5% (όλες οι απαντήσεις) με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στο 23%.  Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά διαμορφώνεται στις 17,5 μονάδες (ΝΔ 41,5% και ΣΥΡΙΖΑ 24%).  Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 7%, το ΚΚΕ με 6%, Η Ελληνική Λύηση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.


pulse-prothesiu_2
Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24%. Το 26% απαντά «Κανένας από τους δυο».

Ελληνοτουρκικά και κυβερνητικοί χειρισμοί

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο ερευνών.

Στο αντίστοιχο ερώτημα της Pulse σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την κυβερνητική στάση στα ελληνοτουρκικά, όμως μόλις ένας στους 10 δηλώνει ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (58%) αξιολογούν αρνητικά τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά, ενώ αντίθετα το 76% επικροτούν τη γαλλική στάση.


stasi
Στην έρευνα της MRB οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποστηρίζεται από το 53%.

Οι πολίτες, εξάλλου, επικροτούν σε ποσοστό τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (51,2%) και την αντιμετώπιση του «Ιανού» (46,7%), όμως το ποσοστό πέφτει σημαντικά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας (39,7%) και στο μεταναστευτικό (29,4%).


xeirismoi
«Ναι» στη μάσκα, «όχι» στο lockdown

Στο ερώτημα της MRB αν «θα πρέπει να επιβληθεί lockdown στην περιοχή σας;» το 70,5% απαντά μάλλον και σίγουρα «όχι». Μόνο το 26% απαντά σίγουρα και μάλλον «ναι».


lockdown
Στην ερώτηση της Pulse αν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, το 74% απαντά θετικά και το 19% αρνητικά.


maskaΠολιτική