Πολιτική

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Ισχυρό προβάδισμα 17,7 μονάδων για τη ΝΔ – Μάχη για τη δεύτερη και την τέταρτη θέση

Προβάδισμα 17,7% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, μόλις 64 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση συνεχίζει να μαίνεται, με τη Χαριλάου Τρικούπη να παρουσιάζει κάμψη δημοσκοπικά. Μάχη φαίνεται ότι δίνεται και για την τέταρτη θέση, αφού Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά. Πάνω από το όριο του 3%, που δίνει το «εισιτήριο» για την εκλογή ευρωβουλευτή, βρίσκονται Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Ευρήματα

Τα ευρήματα, ποσοτικά και ποιοτικά, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, ενώ δείχνουν και τα ζητήματα που πιθανόν να καθορίσουν την ψήφο τους.

Το τελευταίο τρίμηνο, ψηφίστηκαν η επιστολική ψήφος, ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, υπήρξαν διαδηλώσεις των αγροτών, καταλήψεις σε σχολές ΑΕΙ, η υπόθεση της διαρροής e-mail και η συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών, όπως και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά. Την ίδια ώρα, αν και τα μικρά κόμματα χάνουν ένα μέρος των δυνάμεών τους, η Ελληνική Λύση δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά της.

Την ίδια ώρα, το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά. Παράλληλα, το 29%, δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.


eikona1

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική