Πολιτική

Δρόμο διαφυγής ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμπόρευση Πολάκη με τους αντιεμβολιαστές

Πυρά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση στελεχών του κόμματος  – Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα 

Με επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κορυφαίο εμβολιαστικό εγχείρημα, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει σχετικά με τα «θολά» μηνύματα από στελέχη του κόμματος.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο «σήμα» της πρόσφατης απόφασης του Πολιτικού Κέντρου της Κουμουνδούρου υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, ενώ την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν πυρά με αφορμή την συμμετοχή τεσσάρων βουλευτών (του Παύλου Πολάκη, της Ραλλίας Χρηστίδου, της Χαράς Καφαντάρη, και της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη) στην συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Η εφημερίδα «Εποχή» που εκφράζει τις απόψεις των 53+ χαρακτηρίζει «λάθος σήμα προς την κοινωνία» την συμμετοχή βουλευτών στην συγκέντρωση εξηγώντας ότι «θολώνει την καθαρότητα της καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού και διευρύνει το χώρο επιρροής στις ανορθολογικές θέσεις του Π. Πολάκη, που εκμεταλλεύονται κατά κόρον οι “έξυπνοι” τροφοδότες του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος». Η απάντηση του κ. Τσίπρα -συνέντευξη του οποίου θα μεταδοθεί σήμερα από το βραδινό δελτίο ειδήσεων του Open– υπηρετεί την αυτονόητη προσπάθεια της Κουμουνδούρου να αποσαφηνίσει τη στάση της απέναντι στην πορεία της πανδημίας, αλλά και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη κεντρική θέση του ΠΟΥ για εμβόλια για όλους παντού. Ζήτησε την άρση της πατέντας. Τάχθηκε ανεπιφύλαχτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού» επαναλαμβάνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του, υπενθυμίζοντας το κείμενο απόφασης του Πολιτικού Κέντρου στις 28 Αυγούστου, όπου επισημαίνεται ότι εκτός από το εμβόλιο «απαιτείται παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσια υγείας».

Στελέχη της Κουμουνδούρου προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις για την «εικόνα» που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να επαναλάβουν ότι η απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, συνοψίζεται στο δίπτυχο:

ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις.

– ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τα ίδια στελέχη δίνουν βάρος στην καμπάνια που αναμένεται να ξετυλίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διάδοση του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού, επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου για «ποσοστά που δεν επιτρέπουν ακόμη να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Είναι πασιφανές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ασφαλή δρόμο διαφυγής από τις παρεμβολές με τα θολά μηνύματα- όμως είναι αλήθεια ότι αρκετοί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν αιχμές εναντίον της λέγοντας ότι δείχνει ανοχή σε όλους όσοι «κλείνουν το μάτι» σε όσους… κρατούν ακόμη αποστάσεις από τα εμβολιαστικά κέντρα. Έβαλε τελικά «πάγο» στον Πολάκη; Το ερώτημα αυτό που ακούγεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά και το κύμα αιχμών από στελέχη που ζητούν καθαρά και μόνο μηνύματα για το μείζον ζήτημα της πανδημικής συγκυρίας.

Τι λέει λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τάσσεται με τα κείμενα των κεντρικών του αποφάσεων υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως όσων έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κλπ)». Και για την αναστολή εργασίας την οποία δεν στηρίζουν προτείνουν να «αντικατασταθεί» με την μετακίνηση των μη εμβολιασμένων σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς»- απορρίπτουν δηλαδή την «αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, που αποτελεί κερκόπορτα για την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση».

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και γι’ αυτό δεν μπορεί να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού. Τα δε «μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους, που πιθανόν να βοηθούσαν αν ο αριθμός που θα υπολείπονταν για το τείχος ανοσίας ήταν σχετικά μικρός» θεωρεί ότι όχι μόνο δε θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα αφήσουν χώρο στον κίνδυνο και αρνητικών εξελίξεων, με τη διασπορά μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δύο από τους βουλευτές που συμμετείχαν στην συγκέντρωση των υγειονομικών, ο κ. Πολάκης και η Δώρα Αυγέρη απάντησαν μέσω Facebook στους εσωκομματικούς επικριτές τους. “Μαζευτείτε σύντροφοι γιατί η υπομονή έχει και τα όριά της” προειδοποίησε τους επικριτές του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ενώ η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχουν καλή εικόνα για το τι πιστεύει η κοινωνία: “Μεγαλύτερη σημασία δεν έχει τί μηνύματα στέλνεις. Μεγαλύτερη σημασία έχει αν καταλαβαίνεις σωστά τα μηνύματα που σού στέλνει η κοινωνία…”.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική