Διεθνή

DW: Τι επιφέρει η αναγνώριση της Παλαιστίνης;

A00B8AF810E9939767D9F0C61DD502E6.jpgΗ απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει, ως πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης, την Παλαιστίνη ως κράτος ενισχύει την ειρηνευτική διαδικασία, εκτιμά ο παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας Ουσάμα Αντάρ

Η απόφαση της Σουηδίας χαιρετίστηκε από τους Παλαιστινίους ενώ προκάλεσε, όπως αναμένετο, την έντονη αντίδραση του Ισραήλ και όχι μόνον. Όπως σχολιάζει σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας Ουσάμα Αντάρ:

«Η αναγνώριση ωφελεί πρωτίστως την ειρήνη. Η Σουηδία έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία και τη λύση των δυο κρατών. Όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς διεθνή ανάμειξη, μπορεί να αποτύχει η λύση των δυο κρατών. Διότι τα δεδομένα που δημιουργούνται από την ισραηλινή πλευρά, εμποδίζουν την επίτευξη λύσης».

Η εποικιστική πολιτική υπονομεύει τη λύση των δυο κρατών

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα κριτική διάθεση την αναγνώριση, δεδομένου, όπως υποστηρίζουν, ότι δεν επιφέρει κάποια αλλαγή στο status quo ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

«Η Σουηδία προέτρεψε τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία να προχωρήσουν στο ίδιο βήμα. Μιλάμε για δυο άνισες πλευρές. Οι Ισραηλινοί χτίζουν καθημερινά οικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη. Με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνεται η σύνδεση μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Κάθε λογικός άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη γνωρίζει ότι η λύση των δυο κρατών είναι η καλύτερη λύση. Το Ισραήλ ωστόσο συνεχίζει την εποικιστική του πολιτική, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη λύση αυτή».

Ανάγκη έξωθεν βοήθειας

Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται έξωθεν στήριξη για να συνεχίσουν στο δρόμο του διαλόγου και της ειρήνης, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας.

«Όπως λέει και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μόνον με ειρηνικά μέσα μπορείς να ιδρύσεις ένα κράτος. Χωρίς έξωθεν βοήθεια αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται ταπεινωμένοι από την ισραηλινή πολιτική των τελευταίων δέκα ετών. Όταν οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τους Παλαιστίνιους, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα σημαντικό μήνυμα. Στο παρελθόν είδαμε συχνά τους Ευρωπαίους να κάνουν το πρώτο βήμα και τους Αμερικάνους να ακολουθούν».
Ο Ουσάμα Αντάρ παραδέχεται ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος δεν λύνει τα προβλήματα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ωστόσο, όπως λέει, αναγκάζει τους Ισραηλινούς να αναζητήσουν λύσεις. «Γι΄ αυτό και ευχαριστούμε τους Ευρωπαίους. Προσπαθούν να ακολουθήσουν τη σωστή πορεία προκειμένου να μην ξεκινήσει μια τρίτη Ιντιφάντα. Οι Παλαιστίνιοι χάνουν όλο και περισσότερο τις ελπίδες τους. Γι΄ αυτό και περιμένουν τη βοήθεια των Ευρωπαίων».
hit.xiti?s=510544&s2=14&p=%CE%98%CE%95%C

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή