1 Οκτωβρίου 2020

Economist: Εκλογές στην Ελλάδα η νέα κρίση του ευρώ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Για την είσοδο της κρίσης του ευρώ σε μια νέα άκρως επικίνδυν φάση με την Ελλάδα να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο μετά την προκήρυξη προώρων εκλογών κάνει λόγο ο Economist σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η επόμενη κρίση του ευρώ».

Το περιοδικό αναφέρεται στην αρνητική αντίδραση των αγορών στο άκουσμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και αποδίδει αυτή το ομαδικό ξέσπασμα σε χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου στην έντυπη έκδοση του Economist το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα που προβλέπει απόρριψη των περισσότερων όρων των πακέτων διάσωσης, την ακύρωση των περικοπών στον κατώτατο μισθό και στις δημόσιες δαπάνες «για να το θέσω ήπια, δεν στέκεται άνετα με την παραμονή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα».

Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών οι επενδυτές, κατά τον Economist, εκτιμούν ως πιθανότερη εκδοχή ότι οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι θα ανατριχιάσουν από το χάος που θα δούν στην Αθήνα και θα μείνουν πιστοί στο φάρμακο της λιτότητας από την κυρία Μέρκελ. «Αλλά αυτή η εκδοχή είναι πολύ αισιόδοξη για εμάς. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια ελληνική κρίση δεν θα προκαλέσει νέους κραδασμούς παντού στην Ευρωζώνη κυρίως γιατί το φάρμακο της κυρίας Μέρκελ βασικά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» συμπληρώνει ο συντάκτης.

Αναφερόμενος στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ ο συντάκτης σημείωνει ότι «στην καλύτερη δείχνουν αβεβαιότητα και αντίφαση και στην χειρότερη απρόσεκτο λαϊκισμό. Από τη μια ο κ. Τσίπρας έχει απομακρυνθεί από την κάποτε επιθετικότητά του κατά της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και έχει ρίξει τους τόνους στις υπερβολικές υποσχέσεις που κάποτε έδινε. Αλλά από την άλλη εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορει να σκίσει τους όρους που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για τα δύο πακέτα διάσωσης. Η εκλογίκευσή του οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και εν μέρει στο ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη απλά θα υποκύψει όπως έκανε στο παρελθόν. Και στις δύο υποθέσεις του είναι απρόσεκτος» αναφέρει o Economist.

O Economist εκτιμά ότι από τη μια ότι το πρόγραμμα του κυρίου Τσίπρα θα ανατρέψει τα περισσότερα από τα κέρδη των τελευταίων ετών και από την άλλη ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πληρώσουν κάθε τίμημα προκειμένου να αποφύγουν ένα Grexit όπως το 2011 ή το 2012.

Καθώς πλησίαζε το 2015 οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες υπέθεταν ότι χειρότερα για την ευρωκρίση είχαν περάσει. Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν ότι αυτή η ελπίδα ήταν πρόωρη. Είναι ειρωνικό ότι όταν μια χώρα αρχίζει την ανάκαμψη τότε συνήθως η λαική δυσαρέσκεια εκδηλώνεται περισσότερο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί αυτή την εβδομάδα τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα καταλήγει το άρθρο του Economist.Οικονομία