Πολιτική

EE: «Κλειδώνουν» τα ονόματα για τα ευρωπαϊκά αξιώματα -Μητσοτάκης και Τουσκ οι διαπραγματευτές του ΕΛΚ

Στις 19:00 ξεκίνησε η άτυπη Σύνοδος των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, με τις διεργασίες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ευρωπαϊκά αξιώματα για την επόμενη πενταετία να συνεχίζονται στις Βρυξέλλες.

Κυρίαρχο θέμα, βέβαια, είναι οι προτάσεις για την προεδρία της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, ενώ φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» τα πρόσωπα για τα κρίσιμα πόστα.

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο στα πρόσωπα, καθώς κράτησε τις δυνάμεις του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη.

Οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις μεταφέρονται σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα και δεν αποκλείεται να δούμε και μία πολιτική συμφωνία απόψε.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤNews, φαίνεται ότι όλα συγκλίνουν στο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη θητεία. Πρόσθεσε ότι με τα προσωρινά αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αυτή τη στιγμή έχει 190 έδρες, οι οποίες του δίνουν μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ενώ τη θέση της ύπατης εκπροσώπου αναμένεται να έχει η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάια Κάλας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία και αν δεν υπάρχει τότε πηγαίνουν σε ψηφοφορία.

Σχετικά με την ύπατη εκπρόσωπο θα υπάρξει μια πρόταση και κατ’ επέκταση θα υπάρξει και η ακρόαση και εκείνης στο Κοινοβούλιο. Σήμερα γίνεται ένα άτυπο συμβούλιο, άρα δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις στο τέλος της μέρας, όπως σημειώνει η κρατική τηλεόραση.

Οι «27» θα κάνουν και μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σε μία συζήτηση που θα συμμετέχει η Φον ντερ Λάιεν, πριν πάνε στην κουβέντα για τα πόστα και την ονοματολογία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ΕΕ θέλουν να τελειώσουν γρήγορα με αυτά τα ζητήματα, ώστε στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνει η ακρόαση του επόμενου ή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να πάει με ξεκάθαρη ηγεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση στις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να αφήσει καμία εκκρεμότητα.

 

Μητσοτάκης και Τουσκ οι διαπραγματευτές του ΕΛΚ -Τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, θα είναι οι δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, με τα σήματα που εξέπεμψε, μέσω δήλωσης πριν από την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, τo νεύμα έγκρισης των «27» ηγετών της Ένωσης για μία δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται όλο και πιο δυνατό.

Όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν, η συζήτηση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΕΛΚ ανέφεραν στο ΕΡΤΝews ότι οι θέσεις που διεκδικεί η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία φαίνεται να αφορούν είτε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, είτε την Ανταγωνιστικότητα, είτε τη Διεύρυνση.

Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε για ουσιαστικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΕ»

Λίγο πριν την έναρξη του άτυπου συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα ΜΜΕ: «Στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το ΕΛΚ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των Ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε θα είναι και οι ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη 5ετια.

Και θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό πως η Ευρωπαϊκή ατζέντα του ΕΛΚ όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, δια της νέας προέδρου της επιτροπής, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, της κοινής πολιτικής και στον τρόπο που η πράσινη μετάβαση δεν θα επηρεάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους αλιείς μας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική