Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Ολοι οι άνθρωποι στο επιτελείο της υποψήφιας προέδου του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, δύο πρώην υπουργοί, διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν την «ιδιοκτησία» της ομάδας κρούσης της υποψηφιότητας της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου για την προεδρία του κόμματος, εισάγοντας καινά δαιμόνια στις παραδοσιακές εσωκομματικές διαδικασίες.

Σε ένα μείγμα που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία και την τεχνοκρατική γνώση των παλαιότερων, αλλά και από την ορμή και τη φαντασία της νεολαίας, η «Task Force» της πρώην υπουργού αποτελεί, κατά ορισμένους, εικόνα από το μέλλον του κόμματος σε περίπτωση επικράτησης της κυρίας Αχτσιόγλου, η οποία ομνύει σε ένα «κόμμα δομών και όχι προσώπων», με σύγχρονο και τεχνοκρατικό λόγο, αλλά και με ανανεωμένη αισθητική.

Σε ρόλο μαέστρου της ορχήστρας που παιανίζει την υποψηφιότητα της κυρίας Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συντονίζει σε διαρκή βάση ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη για την οργάνωση όλης της ομάδας. Ο κ. Ηλιόπουλος μετρά χρόνια πλάι στην κυρία Αχτσιόγλου, καθώς αυτή τον ανέδειξε με κάθε τρόπο ως ανερχόμενο στέλεχος κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας, αποτελώντας έκτοτε τον πιο σταθερό εσωκομματικό συνοδοιπόρο της. Σε αυτή τη λογική, ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε δημόσια πρώτος απ’ όλους στον ΣΥΡΙΖΑ την υποστήριξή του στην πρώην υπουργό, από τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στο Ωδείο Αθηνών, παίρνοντας ανοιχτά θέση στην κούρσα της διαδοχής.


nasosHliopoulos

Νάσος Ηλιόπουλος
Μετρά χρόνια πλάι στην Εφη Αχτσιόγλου. Τον ανέδειξε ως ανερχόμενο στέλεχος στη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας


gavrihlSakel

Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Επάνοδος στην Κουμουνδούρου σε «στρατηγικό ρόλο» σε περίπτωση επικράτησης της Eφης Αχτσιόγλου

Η επάνοδος του Γαβριήλ

Εμβληματική για την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απρόσμενη για την κοινή γνώμη μετά από μια οκταετία απόσυρσής του από την ενεργό πολιτική δράση είναι η επαναδραστηριοποίηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στα κομματικά δρώμενα, καθώς ο ίδιος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύ συχνή επαφή με την κυρία Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα, τα δύο στελέχη της νεότερης γενιάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζητούν διεξοδικά ζητήματα της υποψηφιότητάς της, όπως αποκάλυψε η ίδια, με δεδομένο ότι γνωρίζονται χρόνια και υπάρχει αμοιβαίος κώδικας εμπιστοσύνης.

«Εχουμε εξαιρετική και στενή σχέση, συζητάμε το ζήτημα τη υποψηφιότητάς μου. Τη δική του θέση θα την εκφράσει ο ίδιος. Ο κ. Σακελλαρίδης είναι σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα, την Ελλάδα και ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς και ένας άνθρωπος με θετικές γνώμες στους πολίτες. Ο τρόπος που ασκεί την επιστήμη του και ο τρόπος που συνδιαλέγεται έχει θετικό αποτύπωμα», απάντησε χαρακτηριστικά η κυρία Αχτσιόγλου για τον κ. Σακελλαρίδη, ο οποίος υπήρξε και επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Δήμο Αθηναίων το 2014.

Η επάνοδός του στην Κουμουνδούρου σε στρατηγικό ρόλο, σε περίπτωση επικράτησης της κυρίας Αχτσιόγλου στη μάχη της διαδοχής, έχει σχεδόν προεξοφληθεί από έμπειρους κομματικούς παρατηρητές, ενώ μια τέτοια προοπτική θα ήταν μια πρώτη επιτυχία για τη νέα ηγεσία. Οπως επισημαίνουν, «τυχόν επιστροφή του Γαβριήλ θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στο προσκήνιο της νέας γενιάς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αιμοδοτώντας στην ουσία το κόμμα» με νεαρότερα και καταρτισμένα στελέχη. Σε νέα βάση αναμένεται να τεθεί και η σχέση του κόμματος με την Κοινωνία των Πολιτών, ταυτοτικό στοιχείο του κ. Σακελλαρίδη, το οποίο αναφερόμενη σε εκείνον η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ιδιαίτερα.


aleksisXaritsis

Αλέξης Χαρίτσης
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης υπήρξε το δεύτερο κομματικό στέλεχος που χαιρέτισε την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, ενώ διατηρεί γέφυρες με τις «φυλές» των «προεδρικών»


nikosMarantz

Νίκος Μαραντζίδης
Πρόσωπο-έκπληξη ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,που διετέλεσε εξ απορρήτων σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα

Συνομήλικος περίπου με τον κ. Σακελλαρίδη, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο επιτελείο της κυρίας Αχτσιόγλου. Ο κ. Χαρίτσης υπήρξε το δεύτερο κομματικό στέλεχος που χαιρέτισε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, ενώ η πολιτική του πορεία είναι σχεδόν εφάμιλλη με αυτή της κυρίας Αχτσιόγλου, αν όχι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη, καθώς αμφότεροι υπουργοποιήθηκαν ταυτόχρονα το 2016 διατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια στενή πολιτική σχέση. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης διατηρεί γέφυρες με τις «φυλές» των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ ως μετριοπαθές στέλεχος, γεγονός που αμβλύνει τις εσωκομματικές αντιθέσεις εν όψει της προεδρικής κάλπης.

Στην ομάδα που τρέχει την υποψηφιότητά της μετέχει και ο κ. Δημήτρης Λυρίτσης, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που στελέχωσαν την εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λυρίτσης είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική