23 Οκτωβρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Λώρας

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Ανέστης Λώρας, ο οποίος είχε διατελέσει και υφυπουργός σε δύο υπουργεία.

Ο Ανέστης Λώρας γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1931 στον Πεντόλακκο Ιωαννίνων. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ιεροδιδασκαλείο της Βελλάς και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1961 διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1963 με την Ένωση Κέντρου και επανεξελέγη το 1964. Το 1965 συντάχθηκε με τους Αποστάτες και τον Απρίλιο του 1966 έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον βουλευτή Κοζάνης Γεώργιο Καστανίδη (οπαδό του Ανδρέα Παπανδρέου) μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου υπηρέτησε ως υφυπουργός Οικονομικών από τις 11 Μαΐου 1966 ως τις 30 Ιουλίου 1966 και εν συνεχεία ως υφυπουργός Εμπορίου από τις 10 Νοεμβρίου ως τις 22 Δεκεμβρίου 1966, οπότε οι Αποστάτες ανατράπηκαν μετά από την συμφωνία Γεωργίου Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Το 1977 προσχώρησε στο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήταν υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, χωρίς να εκλεγεί. Έναν χρόνο αργότερα προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, όπως και ο αρχηγός του κόμματος Κ. Μητσοτάκης. Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με την Νέα Δημοκρατία.

Το 2009 ο Ανέστης Λώρας είχε γλιτώσει από ένα σοβαρό τροχαίο. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε, έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα μεγάλου βάθους στην θέση «Γκρεμίνα», στον επαρχιακό δρόμο Κοπάνης – Βαριάδων. Το ατύχημα συνέβη μεσημέρι και ο Ανέστης Λώρας παρέμεινε εγκλωβισμένος μέχρι το άλλο πρωί, όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς, άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ και συγχωριανούς του που τον αναζητούσαν. Μετά από αρκετές ώρες κατάφεραν τότε να τον ανασύρουν ελαφρά τραυματισμένο από το αυτοκίνητό του.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Ανέστη Λώρα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας. «Ο Ανέστης Λώρας έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας διαγράψει μακρά και επιτυχημένη πορεία στη δικηγορία, ενώ παράλληλα υπηρέτησε πιστά τον λαό των Ιωαννίνων που τον τίμησε με την ψήφο του, εκλέγοντάς τον βουλευτή του Νομού, σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο προδικτατορικά, όσο και μεταδικτατορικά.

Με την ίδια θέρμη υπηρέτησε και τα αξιώματα του υφυπουργού Εμπορίου και υφυπουργού Οικονομικών, μέσα από τα οποία προσπάθησε και πέτυχε να σταθεί αρωγός στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα συλλυπητήρια μου», σημείωσε.

Τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Ανέστη Λώρα εκφράζει και η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα. «Ο Ανέστης Λώρας άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όλα τα χρόνια που έζησε και υπηρέτησε τα Ιωάννινα, που τον τίμησαν εκλέγοντάς τον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η απώλεια του μας γεμίζει όλους με θλίψη», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αποχαιρετούμε με οδύνη τον πρώην Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανέστη Λώρα. Ο Ανέστης Λώρας υπηρέτησε πιστά τη Δημοκρατία και τον λαό των Ιωαννίνων, διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών και Εμπορίου, ενώ κατέγραψε επιτυχημένη πορεία και στην δικηγορία.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια».Ελλάδα