29 Νοεμβρίου 2022

Ειδικό δικαστήριο – Κατάθεση Λοβέρδου: Δόλιες οι ενέργειες της Τουλουπάκη, ο Παπαγγελόπουλος καθοδηγούσε τις έρευνες

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, ότι η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, «ενήργησε καταφανώς δολίως» και ότι για τον πρώην υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, πιθανολογεί ότι «σφόδρα έβλαψε το Δημόσιο, αλλά δεν μπορεί να το επικαλεστεί, καθώς δεν έχει στοιχεία». Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος τότε καθοδηγούσε τις έρευνες».

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παρασκευή (Εύη) Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι η μη τιμολόγηση των φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή επέφερε ζημιά τόσο στο Δημόσιο όσο και στους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την 5η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που δικάζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κυρία Τουλουπάκη.

Πάντως, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Λοβέρδου και του κ. Παπαγγελόπουλου, όταν ο τελευταίος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα (κ. Λοβέρδο).

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε το λόγο για να κάνει ερωτήσεις στο κ. Λοβέρδο.

Παπαγγελόπουλος: «Είναι γεγονός ότι μετά την απολογία μου στην ανακρίτρια είχα προετοιμάσει 100 ερωτήσεις για τον κ. Λοβερδο. Μετά την απαλλαγή μου για το βαρύτερο κομμάτι για τη Novartis, θα περιόριζε κατά 70% τις ερωτήσεις μου και μετά την κατάθεση του εδώ ότι δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, θα κάνω 2-3 ερωτήσεις. Έχετε υποβάλλει έξι μηνύσεις στο πλαίσιο της Novartis; Εναντίον μου έχετε υποβάλλει μήνυση;»

Λοβέρδος: «Μου είναι δυσάρεστο να τον κοιτώ. Έχω απαντήσει σε όλα. Όχι δεν έχω υποβάλλει μήνυση εναντίον σας».

Παπαγγελόπουλος: «Αναφέρεται έστω σε μια γραμμή το όνομά μου;»

Λοβερδος: «Όχι τυχαία, την περασμένη συνεδρίαση ανέγνωσα ένα μικρό χωριό από τη μήνυσή μου του έτους 2020. Έτσι αποκλειστικά και μόνο από τη δίκη της συμπεριφορά παραβιάστηκε η διάταξη. Αφού επιμένουν οι άνθρωποι.. Η Ράικου είχα καταγγείλει κάποια πράγματα. Ο υπουργός (σ.σ.: Παπαγγελόπουλος) τότε καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα… Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιες μου αλλά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο».

Παπαγγελόπουλος: «Το μένος του μάρτυρα…»

Προεδρος: «Δεν υπάρχει μένος»

Παπαγγελόπουλος: «Μα ανέφερε την κυρία Ράικου. Όταν εξεταστεί να έρθετε να την υπερασπιστείτε!»

Παράλληλα, ερωτήσεις δέχτηκε ο κ. Λοβερδος και από την εισαγγελέα της έδρας Όλγα Σμυρλή. «Είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τον Παπαγγελόπουλο. Σε προηγούμενες θέσεις σας και στην ανακρίτρια, τον λέτε αρχηγό συμμορίας και κάτι τέτοια. Τι άλλαξε;» ρώτησε η εισαγγελέας.

«Το βούλευμα!» απάντησε σε έντονο τόνο ο κ. Λοβέρδος εξηγώντας ότι οι δικές του θέσεις είναι γνωστές, αλλά έχει εκδοθεί ένα βούλευμα που απαλλάσσει από τις κατηγορίες τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη Novartis.

Η πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παρασκευή (Εύη) Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε υπογράψει μαζί με τον κ. Λοβέρδο τις αναφορές κατά του κ. Κουρουμπλή, ανέφερε ότι με τις αναφορές που είχαν κατατεθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά το επίμαχο διάστημα, καταγγέλθηκε η μη τιμολόγηση των φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, κάτι που επέφερε ζημιά τόσο στο Δημόσιο όσο και στους ασφαλισμένους.

Σε ερώτηση της πρόεδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου, εάν ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το Δημόσιο, η κυρία Χριστοφιλοπούλου, απάντησε ότι «εκ του νόμου σας λέω τι έπρεπε να κάνει, δεν προέβη ως όφειλε να πράξει».

Πρόεδρος: «Ο κ. Κουρουμπλής είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες;»

Μάρτυς: «Με την παράλειψη να κάνει μια ενέργεια, γνώριζε πολύ καλά ο κ. Κουρουμπλής ότι θα ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Πρόεδρος: «Να το καταγγείλετε για κάποια αξιόποινη πράξη;»

Μάρτυρας: «Υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με την αποτίμηση πολιτικών ευθυνών, αλλά και το ποινικό επίπεδο για την ενδεχόμενη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Ενδεχόμενη υπαιτιότητα του τότε υπουργού Υγείας ο οποίος δεν προχώρησε στην τιμολόγηση, με αποτέλεσμα να επέλθει ζημία του δημοσίου. Υπήρχε το clow back, που λειτούργησε ως αλεξίσφαιρο γιλέκο».

Πρόεδρος: «Η κυρία Τουλουπάκη είχε σκοπό να βλάψει ή να ωφελήσει κάποιον;»

Μάρτυς: «Τόσο η Ελένη Ράικου όσο και η Ελένη Τουλουπάκη είχαν τα στοιχεία για να στείλουν το φάκελο στη Βουλή. Το γιατί δεν έγινε και ποιος έχει ευθύνη, η κρίση είναι δική σας. Έπρεπε να έρθει αμελλητί με βάση το νόμο».

Η μάρτυς αναφερόμενη σε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Κουρουμπλή, σημείωσε «ότι δεν έκανε το φόνο, για να το πω απλά, αλλά έγινε απόπειρα» και προσέθεσε ότι «έκανε δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες».

Σε ερώτηση του μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου Παναγιώτη Τσούκα εάν ήθελε ο κ. Κουρουπλής να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους έκανε ένα «δώρο», όπως ειπώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η μάρτυς απάντησε ότι «de facto τις βοήθησε, τώρα τι υπήρχε στο μυαλό του υπουργού δεν γνωρίζω».

Σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ελένης Φραγκάκη εάν η κυρία Τουλουπάκη είχε σκοπιμότητα να μην στείλει την υπόθεση στη Βουλή, η μάρτυς απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει τα κίνητρά της, το μόνο που ξέρω είναι ότι επήλθε παραγραφή.

Επεισόδιο μεταξύ των δικηγόρων Μυλωνά-Μαντζουράνη

Κατά τη διάρκεια μικρής διακοπής της ακροαματικής διαδικασίας, υπήρξε μικροεπεισόδιο στο διάδρομο του Αρείου Πάγου, μεταξύ του Ιπποκράτη Μυλωνά (εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου) και του Γιάννη Μαντζουράνη (εκ των συνηγόρων της κυρίας Τουλουπάκη), το οποίο δεν έλαβε διαστάσεις λόγω της παρέμβασης των ψυχραιμότερων.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022.Πολιτική

Εγγραφή στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα