Διεθνή

Είναι βιώσιμο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στις ΗΠΑ;

6C54240683D745EA3C360BB9B014A296.jpgΤο Χάρβαρντ καλεί τους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων να βοηθήσουν να λυθεί το ζήτημα του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων μέσω της δουλειάς για να στηριχθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω προγραμμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και μέσω της ανάπτυξης των υποδομών στις μεταφορές.

Το διευρυνόμενο χάσμα στις ΗΠΑ ανάμεσα στους πιο πλούσιους και τη μεσαία και την κατώτερη τάξεις «δεν είναι βιώσιμο», αλλά είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Στη μελέτη, με τίτλο «Μια οικονομία που κάνει τη μισή δουλειά», αναφέρεται πως η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών –ιδιαίτερα των μεγαλύτερων– δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια σκηνή μετά την οικονομική κρίση, αλλά διαπιστώνεται και ένας βαθύς προβληματισμός για τις μισθολογικές προοπτικές των εργατών.

«Υποστηρίζουμε πως μια τέτοια απόκλιση δεν είναι βιώσιμη», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία βασίσθηκε σε μια έρευνα μεταξύ 1.947 αποφοίτων της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ απ’ όλο τον κόσμο και κατέγραψε προβλήματα στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις υποδομές των μεταφορών και την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.

Περίπου 47% αυτών που απάντησαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν πως μέσα στα τρία επόμενα χρόνια αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι ταυτόχρονα λιγότερο ανταγωνιστικές διεθνώς και λιγότερο ικανές να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και επιδόματα, έναντι 33% που πιστεύουν το αντίθετο.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια βελτίωση σε σχέση με την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το 2012 η Σχολή Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ μεταξύ των αποφοίτων της και η οποία είχε δείξει ότι το 58% περίμενε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Ωστόσο το Χάρβαρντ επισημαίνει πως αυτοί οι οποίοι απάντησαν στην έρευνα του 2014 «ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της Αμερικής απ’ ό,τι ήταν για τους μελλοντικούς μισθούς των εργατών της Αμερικής».

Το Χάρβαρντ καλεί τους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων να βοηθήσουν να λυθεί το ζήτημα του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων μέσω της δουλειάς για να στηριχθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω προγραμμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και μέσω της ανάπτυξης των υποδομών στις μεταφορές, μεταξύ άλλων πραγμάτων.

«Κοντόφθαλμα στελέχη μπορεί να είναι ικανοποιημένα με μια αμερικανική οικονομία οι εταιρείες της οποίας κερδίζουν σε παγκόσμιες αγορές χωρίς να ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Όμως οποιοσδήποτε ηγέτης που βλέπει μακριά καταλαβαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν ένα βαθύ μερίδιο στην ευημερία του μέσου Αμερικανού», αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι πολίτες που προκόβουν γίνονται πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι, πιο πρόθυμοι καταναλωτές και ισχυρότεροι υποστηρικτές των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων», τονίζεται στην έκθεση. «Οι πολίτες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά, σφιχτοχέρηδες στο ταμείο και κατά των επιχειρήσεων στην κάλπη», προστίθεται.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή