Διεθνή

Έκκληση από τον Κάμερον στους Σκωτσέζους, «αμερόληπτη» η βασίλισσα

244414E19DC086EE2759789F69F83750.jpgΟ Κάμερον προειδοποιεί πως αν το Η.Β. διασπαστεί, θα έχει διασπαστεί για πάντα, προσθέτοντας πως ενωμένη η χώρα αντιμετωπίζεται με «δέος και ζήλεια».

Έκκληση προς στους Σκωτσέζους ψηφοφόρους «να μη διαλύσουν την οικογένεια των εθνών» που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο απευθύνει με άρθρο του στην Daily Mail της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Έχοντας ανακοινώσει μία πρωτοφανή κοινή επίσκεψη στη Σκωτία σήμερα Τετάρτη με τους ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων βρετανικών κομμάτων, παρά την εβδομαδιαία συνεδρίαση με υποβολή ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό στο Γουέστμινστερ, ο κ. Κάμερον δηλώνει ότι το Λονδίνο θέλει «απεγνωσμένα» την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προειδοποιεί πως αν το Η.Β. διασπαστεί, θα έχει διασπαστεί για πάντα, προσθέτοντας πως ενωμένη η χώρα αντιμετωπίζεται με «δέος και ζήλεια».

Η εσπευσμένη επίσκεψη των κ.κ. Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ στη Σκωτία υπαγορεύθηκε από την εντυπωσιακή άνοδο του στρατοπέδου υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στα δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Οι αναλυτές συμφωνούν πως πλέον η μάχη στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου είναι απολύτως αμφίρροπη.

Εξάλλου, αντιδρώντας σε σχόλια πολιτικών περί ανάγκης παρέμβασής της υπέρ της ένωσης και σε δημοσιεύματα περί ανησυχίας της, η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκαθάρισε μέσω εκπροσώπου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι «η μοναρχία είναι υπεράνω πολιτικής».

Η σχετική ανακοίνωση ακολουθεί επίσης το σχόλιο του Πρώτου Υπουργού της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ ότι η βασίλισσα θα ήταν υπερήφανη να είναι η μονάρχης μίας ανεξάρτητης Σκωτίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως οποιαδήποτε υπόνοια ότι η βασίλισσα επιθυμεί να επηρεάσει την έκβαση του δημοψηφίσματος είναι «κατηγορηματικά λανθασμένη».

Το Παλάτι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι υπόθεση του λαού της Σκωτίας, με τον εκπρόσωπο να υπενθυμίζει ότι «η συνταγματική αμεροληψία της βασίλισσας είναι θεμελιωμένη αρχή της δημοκρατίας μας και αρχή την οποία έχει επιδείξει η βασίλισσα καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή