17 Ιανουαρίου 2022

Έκκληση ΟΗΕ για βοήθεια στην Τουρκία λόγω μαζικού προσφυγικού κύματος

ECFB403D55012A463B5A480E984EBDBE.jpgΈκκληση στη διεθνή κοινότητα για «αυξημένη αλληλεγγύη και διεθνή βοήθεια» για τους πρόσφυγες που περνούν κατά χιλιάδες τα τουρκο-συριακά σύνορα απηύθηνε η απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Τουρκία, τη στιγμή που 130.000 άνθρωποι έχουν περάσει τη μεθόριο μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή προσφύγων από τη Συρία, που αναζητούν καταφύγιο από την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε η απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στη γείτονα χώρα, Κάρολ Μπατσελορ.

Τουλάχιστον 130.000 Κούρδοι από τη Συρία έχουν περάσει τα τουρκο-συριακά σύνορα κατά τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή που η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η Άγκυρα είναι προετοιμασμένη για «το χειρότερο ενδεχόμενο, που είναι η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» από τη Συρία.

Μιλώντας στο BBC, η κ. Μπάτσελορ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για «αυξημένη αλληλεγγύη και διεθνή βοήθεια» για τους πρόσφυγες που περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα.

«[Το πρόβλημα] βαθαίνει, αποκτά διάρκεια. Άνθρωποι έχουν μεγάλες ανάγκες», τόνισε η κ. Μπάτσελορ, προσθέτοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη για τρόφιμα, κουβέρτες και χειμερινή ένδυση, ειδικά για τα παιδιά.

Το νέο κύμα προσφύγων πηγάζει από την επέλαση των τζιχαντιστών ανταρτών προς την κουρδική συριακή πόλη Κομπανί, που είναι γνωστή και ως Άιν αλ-Αράμπ.

Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης κουρδικής ένοπλης οργάνωσης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι κούρδοι αντάρτες έχουν σταματήσει την επέλαση των τζιχαντιστών προς την πόλη Κομπανί, από όπου προέρχονται πολλοί από τους εκτοπισμένους.

Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Την ίδια ώρα, τo Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) κάλεσε τους Κούρδους της Τουρκίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία.



Διεθνή