Πολιτική

Εκλογές 2023, Αλέξης Τσίπρας: «Ημέρα της κρίσεως» η 26η Ιουνίου – Το mea culpa και το «ταμείο που θα αφορά όλους μας»

Μηνύματα για την επαύριον της εκλογικής αναμέτρησης προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά τους κομματικούς του συντρόφους έστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τα λάθη του κόμματός του στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, έθεσε τον πήχη για την κάλπη της 25ης Ιουνίου και μετέθεσε κάθε εσωκομματική συζήτηση για την επομένη των εκλογών, σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν νέες εστίες εσωστρέφειας, χωρίς να παραγνωρίσει, πάντως, πως «δαχτυλίδια και βραχιόλια φορούν στον ΣΥΡΙΖΑ», με φόντο την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, «είτε πάνω είτε κάτω από τον πήχη, θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα. Και το ταμείο αυτό θα αφορά όλους μας» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας πως «θα δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις». Εντούτοις, «δαχτυλίδια και βραχιόλια φοράνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συλλογικές διαδικασίες λίγο διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στους πολιτικούς μας αντιπάλους, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι εμείς τις συλλογικές αυτές διαδικασίες τις τηρούμε ευλαβικά» σχολίασε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία κατά τη χθεσινή του συνέντευξη ότι «θα κριθούμε όλοι», στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ct7fghthrlfl)

Δεν παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ

Την ίδια στιγμή, όμως, «στην Αριστερά δεν συνηθίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ, αλλά να σχεδιάζουμε το μέλλον με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σχέδιο» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», καθώς «όλα υπάρχουν στη ζωή». «Γι’ αυτό είναι απρόβλεπτη η ζωή, διότι μας ξαφνιάζει, είτε θετικά είτε αρνητικά», όπως είπε.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδειξε να προτιμά να βαδίζει στην οδό των πιο ψυχρών αποφάσεων, ανακινώντας το ενδιαφέρον των κομματικών συντρόφων του για τα όσα θα λάβουν χώρα μετά τις 25 Ιουνίου ή λίγο διάστημα αργότερα, ώστε τα εκλογικά συμπεράσματα να «κρυώσουν» ελαφρώς. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμούσαν χθες πως θα απαιτηθεί ένας κάποιος χρόνος αντιμετώπισης του «μετατραυματικού στρες» της διπλής κάλπης, ιδίως όταν έπεται άλλη μια μετά το καλοκαίρι, αυτή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αν όχι μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Τα «mea culpa»

Πιάνοντας, παρόλα αυτά, το νήμα της αυτοκριτικής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε χθες πως «δεν καταφέραμε» να επικοινωνήσουμε «με τους καλύτερους όρους τις θέσεις και τις προτάσεις μας στον ελληνικό λαό και στους πολίτες που τους αφορούν», εκτιμώντας ότι η προεκλογική συζήτηση για την πρώτη κάλπη «έγινε κυρίως για το χθες». Μερίδιο ευθύνης στην συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταλόγισε ο κ. Τσίπρας και στην απλή αναλογική, περιγράφοντας πως αυτή «λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν, προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση». «Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016. Τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν. Την απέρριπταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «και μπορώ σήμερα να σας πω: mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα, αν θέλετε, το οποίο δεν περπάτησε, δεν μπόρεσε να περπατήσει».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ct7fsx1ndeeh)

Οι «μεγάλες δυσκολίες»

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέλαβε την ευθύνη «για τις συλλογικές αποφάσεις», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση με πολύ μεγάλες δυσκολίες για μας». Ανάμεσα σε αυτές τις δυσκολίες τοποθετείται και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να διατηρήσει το status της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει πολλές φορές χθες πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, σε αντιδιαστολή με ένα «κόμμα συμπληρωματικό σε άλλες κυβερνήσεις των πολιτικών μας αντιπάλων, συγκυβερνήσεις της Δεξιάς», φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ct7fu07wb42h)

Μερική ανατροπή

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική