Πολιτική

Εκλογές 2023, Αποτελέσματα: Οι έξι περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε διψήφια ποσοστά επέστρεψε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από το 2012 κερδίζοντας σχεδόν 220.000 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2019, καταφέροντας, μάλιστα, να κερδίσει τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνολικά έξι περιφέρειες.

Αν και το exit poll έδινε το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, πίσω από την Νέα Δημοκρατία, σε 10 περιφέρειες, τελικά μετά από σκληρό ντέρμπι το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη πέρασε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ, σε έξι.

Στη Χίο, το ΠΑΣΟΚ παίρνει τη δεύτερη θέση, με 19,3% έναντι 12,36% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Δράμα, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 16,93% έναντι 13,89%. Στο Κιλκίς, το ΠΑΣΟΚ είναι επίσης δεύτερο κόμμα με 17,34%, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ με 13,63%. Στη Λακωνία, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ “στο νήμα”, συγκεντρώνοντας ποσοστό 15,22% έναντι 13,79% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει το… αίμα του πίσω, διεκδικώντας τις παλιές του δόξες σε δύο περιφέρειες της Κρήτης -όπου η ΝΔ σάρωσε με ιστορικά αποτελέσματα. Στο Λασίθι, συγκέντρωσε ποσοστό 21,47%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί με 17,76%, ενώ στο Ρέθυμνο είναι επίσης δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, με 21,47%, κερδίζοντας σε μια μάχη στήθος με στήθος τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 21,03%.

Το βράδυ της Κυριακής και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε άνοιγμα  και κάλεσμα στις δυνάμεις που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι |το ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματικός και γνήσιος αντίπαλος της Νέα Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη προανήγγειλε σφοδρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το κόμμα του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και την «πρωτοκαθεδρία» στην κεντροαριστερά.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-css86eadaqc9)

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, καλώντας κάθε δημοκράτη Έλληνα να συμμετάσχει στη συλλογική μάχη για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. «Απόψε αναγεννάται το ΠΑΣΟΚ», εξήγησε και με δηκτικό ύφος πρόσθεσε ότι κάποιοι αψήφισαν τη δυναμική μας.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε σφοδρότατη και προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εκτιμώντας ότι η δυναμική της ΝΔ θα είχε υποχωρήσει αλλά είχε ως «χρυσό χορηγό» τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη δήλωσή του δεσμεύτηκε στους ψηφοφόρους του ότι δεν πρόκειται να τους απογοητεύσει και ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής και στις επόμενες εκλογές- μάλιστα έβαλε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά και δήλωσε έτοιμος για τη νέα μάχη. “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ανανεωμένο, ενωμένο και δυνατό”, είπε συμπληρώνοντας το γνωστό σύνθημα της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Όλη η ομιλία Ανδρουλάκη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για τη μεγάλη τιμή, που μας έκαναν και συνυπέγραψαν απόψε την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας, της προόδου και της προοπτικής για όλους τους Έλληνες. Ο μεγάλος νικητής απόψε είστε όλοι εσείς. Που πιστέψατε, που αγωνιστήκατε, που αψηφήσατε όσους ήθελαν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ υποταγμένο.

Σήμερα, αποδείχθηκε η βαθιά ιστορική και κοινωνική ρίζα της Δημοκρατικής Παράταξης. Σήμερα, το λαογέννητο κίνημα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο της πατρίδας μας.

Φίλες και φίλοι, Η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες. Κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε περιτύλιγμα ενός παρακράτους υποκλοπών και εκτεταμένης διαφθοράς. Ο μόνος λόγος, που η Νέα Δημοκρατία δεν τα πλήρωσε όλα αυτά στην κάλπη, είναι ο «χρυσός» της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση: Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, απόψε το βράδυ, ο ελληνικός λαός ανέδειξε μία τεράστια ανάγκη. Να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο, που θα αγκαλιάσει τις πραγματικές αγωνίες των πολιτών. Που θα πορεύεται με τον λόγο της προόδου, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας.

Αυτή η παράταξη έχει χρέος να παλεύει γνήσια για τους πολλούς, με πυξίδα το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Αυτόν το λαό εμείς δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Και δεν θα τον απογοητεύσουμε. Γιατί είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη των αρχών, των αξιών, της Δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Σήμερα, έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να τελειώνουμε με τη διχόνοια και την τοξικότητα. Έχουμε χρέος η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα, ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Έχουμε χρέος να έρθουν καλύτερες μέρες, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και με βιώσιμη ανάπτυξη.

Για αυτό, σήμερα εδώ, από τα ιστορικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό Έλληνα, να αγωνιστούμε μαζί σε αυτήν τη νέα ελπιδοφόρα πορεία. Ελάτε ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και έτοιμο για την επόμενη μεγάλη μάχη, για την επόμενη μεγάλη νίκη. Σε αυτήν, λοιπόν, τη μάχη, θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες όλου του ελληνικού λαού, της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Σήμερα, από αυτά τα ιστορικά γραφεία, ξαναπιάνουμε το νήμα της Ιστορίας. Και δεσμεύομαι προσωπικά, στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά, ότι και στην επόμενη μάχη, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής, όπως και απόψε το βράδυ. Έχουμε χρέος να εκφράσουμε τις ελπίδες, τις αγωνίες και την προοπτική του ελληνικού λαού. Θα τα καταφέρουμε ενωμένοι, δυνατοί, όπως πάντα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ανανεωμένο, ενωμένο και δυνατό. Σας ευχαριστώ όλους και όλες από τα βάθη της καρδιάς μου για τον περήφανο αγώνα που δώσαμε. Σηκώστε την πράσινη σημαία, την περήφανη σημαία της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο ήλιος της ελπίδας και της προοπτικής ξανανατέλλει απόψε το βράδυ στην πατρίδα μας. Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική