Πολιτική

Εκλογές 2023: Έκλεισαν οι κάλπες για τους Έλληνες στην Ευρώπη, συνεχίζονται στην Αμερική

Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη, όπου ψήφισαν σήμερα Σάββατο (20/5) οι Έλληνες του εξωτερικού για τις φετινές εκλογές, ενώ σε μερικές ώρες θα κλείσουν και οι κάλπες στην Αμερική.

Περίπου 23.000 ομογενείς εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν τον σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.

Οι Έλληνες του εξωτερικού έκοψαν πρώτοι το νήμα της εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες. Η καταμέτρηση των ψήφων τους θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας. 

Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1.562.

Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτίριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας.

Στη Γαλλία, πάνω από 1.000 άτομα ήταν εγγεγραμμένα στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.

Οι εκλογές στα δύο εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί ψήφισαν και οι δύο πρώτοι Έλληνες της φετινής εκλογικής διαδικασίας.

Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική