Πολιτική

Εκλογές 2023 – Έξοδος Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Οι 20 ώρες της κρίσης και η δήλωση για αύξηση εισφορών

Εκτός της εκλογικής κούρσας στο τελευταίο κυριολεκτικά μίλι τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς η χθεσινή του δήλωση, με την οποία προανήγγειλε την επαναφορά κρατήσεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσε πολιτική θύελλα και τελικά την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής επί των ημερών του στο ασφαλιστικό, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό BlueSky πως «είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά», προαναγγέλλοντας την επιστροφή της εισφοράς 20% στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον παριστάμενο στο πάνελ υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να του επισημαίνει πως «η σύνδεση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα είναι φόρος».

Δείτε το βίντεο:

Ανακαλώντας μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της δήλωσης του κ. Κατρούγκαλου ακολούθησε κύμα σχολίων αποδοκιμασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού χιλιάδες χρήστες εξέλαβαν την τοποθέτησή του ως μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιχείρησε το πρωί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για “προσωπικές απόψεις” κι ενώ το κλίμα εις βάρος του είχε ήδη βαρύνει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας” ανέφερε νωρίς το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος κι ενώ πάρα πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν σε ιδιωτικές συζητήσεις τη δυσφορία τους αναφορικά με το περιεχόμενο και κυρίως το τάιμινγκ της δήλωσης του πρώην υπουργού, μια ανάσα δηλαδή πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Αναλυτικά, η “πυροσβεστική δήλωση” του κ. Κατρούγκαλου:

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική