Πολιτική

Εκλογές 2023 – Επιχείρηση «restart» από τον Τσίπρα – Αλλαγές στην «βιτρίνα» και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

«Μήνυμα ελήφθη» μονολογούν τις τελευταίες ώρες τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την πρώτη ανάγνωση του συντριπτικού εκλογικού αποτελέσματος κι ενώ όλες οι «φυλές» του κόμματος προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις πέντε το απόγευμα, μια από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις τους.

Παρότι το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ και τεταμένο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντούτοις ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός και έτοιμος να προωθήσει μια δέσμη αλλαγών, σημαίνοντας παράλληλα την έναρξη της νέας, προεκλογικής περιόδου. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσει κυρίαρχα στο εξής «η ανάδειξη του προγραμματικού του λόγου», καθώς κοινός τόπος των περισσοτέρων στελεχών συνιστά η αδυναμία τους να προβάλουν το προεκλογικό τους αφήγημα «είτε άδικα, καθώς χάθηκε στον ορυμαγδό της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου με υπαιτιότητα της ΝΔ» όπως επισημαίνουν, «είτε λόγω εσωτερικών αστοχιών» με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση Κατρούγκαλου, επιχειρώντας τώρα αν μηδενίσουν το κοντέρ, με ορίζοντα την 25η Ιουνίου.

Οι αλλαγές

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα όλων αποτελεί η προσπάθεια να εκπέμπεται στη διάρκεια της νέας προεκλογικής περιόδου ένα «καθαρό μήνυμα», το οποίο θα εξειδικεύεται ανά τομέα πολιτικής κάθε φορά. Συγκεκριμένα, αντί των πολλών και μεγάλων ανοιχτών συγκεντρώσεων, η Κουμουνδούρου αναμένεται να προχωρήσει σε «θεματικές εκδηλώσεις», όπως για παράδειγμα για: τους ελεύθερους επαγγελματίες, του αγρότες και τους μισθωτούς, όπου θα παρουσιάζεται με λεπτομέρειες η συγκεκριμένη πτυχή του κυβερνητικού της προγράμματος.

Λίφτινγκ στη «βιτρίνα»

Παράλληλα, μια σφιχτή ομάδα θα κρατά τα ηνία της επικοινωνίας του κόμματος, την οποία θα αποτελούν τεχνοκράτες από το think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πλάι στους Αλέξη Χαρίτση, Κώστα Ζαχαριάδη, Ρένα Δούρου, Νάσο Ηλιόπουλο, Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Έφη Αχτσιόγλου και Πόπη Τσαπανίδου, της οποίας η προσωπική συνεισφορά στην προεκλογική εκστρατεία αναγνωρίζεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ στην αναδιάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνεται και η εκφορά του προγραμματικού του λόγου με «ενιαία φωνή», δηλαδή χωρίς «αυτογκολ» και παραφωνίες.

Στη λογική της ταχείας ανασύνταξης, θα επιχειρηθεί ακόμη να πέσουν οι τόνοι και στο εσωκομματικό μέτωπο, καθώς οι εστίες εσωστρέφειας, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή τα αίτια της ήττας, αλλά και για τον επιμερισμό της ευθύνης, προκάλεσαν φίλιες βολές εκατέρωθεν. Αφετηρία της εσωκομματικής έντασης αποτέλεσε η δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος περιέγραψε πως πρέπει να πλαισιώσουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ νεαρά στελέχη που διακρίθηκαν στις πρώτες θέσεις στη σταυροδοσία της περασμένης Κυριακής, ενεργοποιώντας ισχυρά αντανακλαστικά, πρωτίστως στην «προεδρική» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης στο Action 24. Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι πρέπει «να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να διοργανώσουμε την ανασύνταξή μας»

Στην αποστροφή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους στον Alpha 989 η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ρένα Δούρου, η οποία δήλωσε πως «εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει» πρόσθεσε η κ. Δούρου, επισημαίνοντας ότι «αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά».

Δούρου: «Αηδιαστικές δηλώσεις»

Ερωτηθείσα για την πιθανότητα αλλαγής προσώπων στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δούρου σημείωσε πως «το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια.

Όσο για το αν θα ενδιαφερθεί η ίδια στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα, είπε: «Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης , ότι έχει παραιτηθεί τη βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό και το λέω κοροϊδεύοντας διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα, έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο», κατέληξε.

Γεροβασίλη: «Κεφάλαιο» ο Τσίπρας

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, θέση για το θέμα πήρε και η Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως «ξεκινάει νέα εκλογική περίοδος και δεν θα ξεκινήσει με στρεβλώσεις. «Ξεκινάμε τη νέα εκλογική μάχη με τη συγγνώμη μας, με γνώση των λαθών μας και με το μήνυμα που έχουμε λάβει από το λαό για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ταχύτατα. Οι αλλαγές είναι στρατηγικές και τακτικές. Αφορούν τη στάση μας, την πολιτική και τις επιλογές μας. Και αυτό θα το εξηγήσουμε στον κόσμο» σημείωσε η πρώην Υπουργός και αναφερθείσα στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Ανέλαβε την ευθύνη και συνεχίζει τη μάχη ως ηγέτης» κλείνοντας το σχόλιο περί σεναρίων νέας ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παππάς: «Ανοησίες»

Στο ίδιο μήκος κύματος, «σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες», σχολίασε στην Ναυτεμπορική TV ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, με φόντο τις δηλώσεις Παπαδημούλη. Ο κ. Παππάς τόνισε επιπλέον ότι «είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία που κρατά το τιμόνι σταθερά και η συζήτηση αυτή αφορά κέντρα που δεν θέλουν το καλό του κόμματος». Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η δήλωση του κ. Παπαδημούλη δεν είναι αυτόνομη, είπε πως «όχι, είναι μια πολιτική άποψη που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας

Από πλευράς του, ωστόσο, ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε πως «νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι», ερωτηθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα εάν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».

«Εκτός τόπου και χρόνου» ο Παπαδημούλης

Αύριο με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Παπαδημούλη, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική