Πολιτική

Εκλογές 2023: Έως δύο ή και τρία μηνιάτικα επιπλέον με το νέο πρόγραμμα Μητσοτάκη

Επιστροφή στην ομαλότητα, αποκατάσταση μισθών, «ξεπάγωμα» τριετιών, πτώση του τιμάριθμου, μείωση των τεκμηρίων και του τέλους επιτηδεύματος, περιγράφει το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη τετραετία.

Με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σηματοδοτεί μια περίοδο αυξήσεων των εισοδημάτων, που στο τέλος της τετραετίας θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τα δύο μηνιάτικα για μισθοσυντήρητους.

Βήμα-βήμα οι επόμενες αυξήσεις

Όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

1) αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% θα δουν οι εργαζόμενοι, στην τετραετία 2023-2027. Σταδιακά από τα 1.170 ευρώ ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500. Δηλαδή έως τρεις μισθούς περισσότεροι από σήμερα το χρόνο.

2) αύξηση έρχεται και στον κατώτατο μισθό, από τα 770 ευρώ σήμερα στα 950 ευρώ ως το 2027. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά, αλλά φτάνει και ξεπερνά το 23%. Δηλαδή επιπλέον τρεις μισθούς τον χρόνο.

3) Ίδια αύξηση (έως και τρία επιδόματα επιπλέον το χρόνο) θα λαμβάνουν παράλληλα αυτομάτως και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων (πχ ανεργίας κλπ) τα οποία συνδέονται άμεσα με τον κατώτατο μισθό.

4) αύξηση κατά 8% θα λάβουν για πρώτη φορά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως και όσοι λαμβάνουν στα αναπηρικά επιδόματα. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα επιπλέον μηνιάτικο το χρόνο. Στο εξής, θα δίδεται αύξηση κάθε χρόνο στα επιδόματα αυτά.

5) η ανεργία θα πέφτει και άλλο σταδιακά, φτάνοντας στο 8% το 2027 όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει πραγματική αύξηση εισοδημάτων για τουλάχιστον 300.000 άνεργους (επιδοτούμενους ή μη) που σήμερα φτάνουν στο 11,4% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

6) έρχεται και νέα μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.


Παρουσίαση Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027

Για να συμβούν όλα αυτά, με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός :

1. στον ιδιωτικό τομέα:

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική