Πολιτική

Εκλογές 2023: Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού – Πώς εξελίσσεται η διαδικασία σε όλο τον κόσμο

Ιστορική θεωρείται η σημερινή ημέρα, αφού για πρώτη φορά ψηφίζουν, σήμερα, οι Έλληνες του εξωτερικού για τις εθνικές εκλογές. Περισσότεροι από 22.000 Έλληνες είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ικανοποιητική προσέλευση στις κάλπες.

Η πρώτη κάλπη του εξωτερικού άνοιξε στην Αυστραλία, ενώ οι τελευταίες κάλπες άνοιξαν στις ΗΠΑ. Όλες θα λειτουργούν έως τις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα. Μετά το πέρας της διαδικασίας, τα ψηφοδέλτια θα σφραγιστούν και θα σταλούν στην Ελλάδα ταχυδρομικά ώστε να προσμετρηθούν αύριο.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, γίνεται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από αυτά, περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική