Πολιτική

Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ, η μάχη του κέντρου και το «δώρο» Πολάκη

Η επιχείρηση ανασύνταξης της κυβέρνησης και παράλληλα της προοδευτικής αλλαγής ατζέντας μετά την τραγωδία των Τεμπών απέκτησε από το απόγευμα της Παρασκευής έναν μάλλον απρόσμενο σύμμαχο: τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος με μια επιστολή μετανοίας απευθυνόμενη προσωπικά στον κ. Τσίπρα ζήτησε μια ύστατη ευκαιρία να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμία που ικανοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, η οποία ομοφώνως έδωσε μια (ακόμα) τελευταία ευκαιρία στον Σφακιανό πολιτικό.

Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία του κ. Πολάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν τις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ που τον έκαναν αίφνης εκ νέου πρώτη είδηση σε μια συγκυρία που εξακολουθεί να είναι δυσχερής για την κυβέρνηση. Και η «ολική επαναφορά» του κ. Πολάκη έδωσε εκ νέου στο κυβερνών κόμμα την ευκαιρία να μιλά για ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον βουλευτή Χανίων, αλλά για τον «πολακισμό» που μοιάζει να είναι «βασική συνιστώσα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το έθεσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Και όλα αυτά, βεβαίως, σε μια περίοδο που ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει να εμφανίζεται με πιο μετριοπαθές προφίλ, όπως έκανε στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη στη συνέντευξή του στο Mega. Προφίλ που, εκ των πραγμάτων, ακυρώνεται μετά το νιοστό «συγχωροχάρτι» στον κ. Πολάκη, όπως εκτιμούν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο, βεβαίως, καθώς η μάχη του κέντρου είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την κυβέρνηση στον δρόμο προς τις κάλπες, μιας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει και να επανασυσπειρώσει δυνάμεις, αλλά και να πείσει μια ικανή μερίδα αυτής της εκλογικής «δεξαμενής» ότι το αφήγημά του περί σύγκρουσης με το «βαθύ και αναχρονιστικό κράτος» είναι ειλικρινές.

Στην ανάλυση που γίνεται από κυβερνητικά στελέχη, πάντως, μπαίνει και μια ακόμα παράμετρος που έχει να κάνει με την παράλληλη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη, του ΜεΡΑ25. Με βάση όλες τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τα Τέμπη, η ΝΔ υφίσταται σημαντικές απώλειες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτε, ενώ σε κάποιες έρευνες εμφανίζεται και με οριακές απώλειες. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως κρίνεται αναγκαία η συσπείρωση ενός αριστερόστροφου κοινού, προκειμένου να μην πριμοδοτηθούν σχηματισμοί σαν το ΜεΡΑ25, εξ ου και η «άφεση αμαρτιών» στον κ. Πολάκη. Έστω με το «ρίσκο της υποτροπής», όπως παραδέχθηκε χθες (ΕΡΤ) το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπίστης.

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από σήμερα Δευτέρα σε ένα πιο… κανονικό πρόγραμμα, με «προίκα» και την ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο στο Μαρούσι και σκόρπισε χαμόγελα σε στελέχη της ΝΔ, με δεδομένες τις δυσκολίες της περιόδου. Αύριο το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τα Τέμπη στον Σταύρο Θεοδωράκη (Alpha), ενώ για την άλλη εβδομάδα προγραμματίζονται περιοδείες του εκτός Αττικής, μετά και την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική