Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με περιοδείες, αλλά και με πρώτες αιχμές για τα γκάλοπ η μάχη των υποψήφιων

Η αντίδραση των υποψηφίων στην πρώτη δημοσκόπηση πριν την κάλπη – Οι επόμενες κινήσεις τους

Δύσκολη θα είναι η δημοσκοπική προσέγγιση της μάχης για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι τέλους η προβληματική κατάσταση, που είχε εκδηλωθεί ήδη πολύ πριν τη διαμόρφωση του σημερινού τοπίου στην κούρσα της διαδοχής της Φώφης Γεννηματά.

Το πρώτο, ουσιαστικά, γκάλοπ που εμφανίστηκε μετά την τραγική απώλεια της Προέδρου του Κινήματος, από την εταιρία GPO δεν φαίνεται να έγινε δεκτό χωρίς επιφυλάξεις. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας (για τα ΝΕΑ), η είσοδος στο δεύτερο γύρο θα παιχτεί ανάμεσα στους Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Νίκο Ανδρουλάκη, (με αυτή τη σειρά, αλλά με πολύ μικρές διαφορές) οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει από τους Παύλο Χρηστίδη, Παύλο Γερουλάνο και Χάρη Καστανίδη.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε τη δυσφορία του, δηλώνοντας το απόγευμα του Σαββάτου ότι «κάποιοι δεν πιστεύουν στην ανοιχτή κοινωνία, δεν αναγνωρίζουν κυρίαρχο το λαό, αλλά πιστεύουν σε μία κλειστή δημοκρατία, μία ελεγχόμενη από αυτούς Ελλάδα, με τους πολίτες εξαρτημένους, χειραγωγήσιμους, ελεγχόμενους. Και προσπαθούν με διάφορες μεθόδους να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στις κατασκευασμένες εντυπώσεις, μόνο οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με την ψήφο τους μπορούν και θα δώσουν την απάντηση. Και θα είναι όπως πάντα καταλυτική». Σήμερα και αύριο ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κρήτη.

Αλλά και από την πλευρά Ανδρουλάκη, συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι και το 2017 οι πρώτες δημοσκοπήσεις έφεραν τον ευρωβουλευτή να είναι στην 4ή έως την 6ή θέση της κούρσας με ποσοστά ακόμα και 6,5% – για να διαψευστούν παταγωδώς στη συνέχεια.

Σημειώνουν με νόημα ότι σε αυτή τη φάση το μιντιακό ενδιαφέρον έχει πέσει σε άλλους υποψήφιους και τονίζουν ότι υπάρχουν μετρήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν τη δυναμική του κ. Ανδρουλάκη, η οποία θα αυξάνεται, όπως εκτιμούν, όσο ξεδιπλώνει την πλατφόρμα των θέσεών του. Ο κ. Ανδρουλάκης θα περιοδεύσει σήμερα στην Κόρινθο, ενώ τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του ανακοίνωσε ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος.

Μία μέρα νωρίτερα της χθεσινής δημοσκόπησης και με αφορμή τη σπερμολογία, ο Χάρης Καστανίδης είχε διαμηνύσει, γράφοντας στο με twitter ότι «η ανάδειξη νέας ηγεσίας στη δημοκρατική παράταξη δεν θα κριθεί ούτε από τη σύγκρουση οργανωτικών μηχανισμών ούτε από την πάλη γενεών ούτε από εξωθεσμικά κέντρα ισχύος ούτε από την επιλεκτική ιστορική μνήμη, που ξεχνά ενδιαφέροντα πεπραγμένα. Θα κριθεί από τη μάχη των ιδεών».

Απαντώντας για τη δημοσκόπηση ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε το πρωί της Κυριακής στο MEGA ότι «συνεχίζει δυνατά, με ενότητα και σεμνότητα» και εκτίμησε ότι η θετική στάση του κόσμου στο πρόσωπό του οφείλεται στο ότι ήταν «κοντά στον κόσμο της παράταξης στις χαρές και στις λύπες, ενώ κάποιοι μηχανισμοί, αφού καταχρέωσαν το κόμμα μετά την κοπάνησαν». Ο κ. Λοβέρδος περιοδεύει την Κυριακή στην Αιτωλοακαρνανία.

Αυτόνομο πρωταγωνιστή θέλει το χώρο του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης, «μακριά από τη συντήρηση της ΝΔ και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Δεν μας αφορά να γίνουμε κομμάτι ενός προξενιού το οποίο διανέμει καρέκλες», όπως δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική