SelectedΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός

Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εκτιμάμε όλα τα στελέχη μας. Θεωρώ πολύ παράξενο σε μια διαδικασία η οποία εκ των πράγματων πρέπει να προάγει τον δημόσιο διάλογο να περιορίζεται η παρουσία στα στελέχη με κεντρική απόφαση κόμματος.

Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε το αποτέλεσμα ήταν μήνυμα ότι πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός. Το ιστορικό αποτέλεσμα με γεμίζει με μεγαλύτερη ευθύνη . Αυτό που δεν απαιτεί η κοινωνία είναι πολιτικούς εργάτες που δείχνουν ειλικρίνεια. Και αυτό επιβραβεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Προφανώς σε μια 4ετια θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη που θα πρέπει να εντοπίζονται και να διορθώνονται. Επιμένω πολύ στην άσκηση ενός διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης. Και το κεντρικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί έθετε ξεκάθαρα στόχους και έδινε λογοδοσία.

Το μόνο που ζητώ είναι οι πολίτες να επαναβεβαιώσουν ό,τι έκαναν στις 21 Μαΐου. Οι πολίτες μας ψηφίζουν όχι για όσα κάναμε αλλά για όσα θα κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους, τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Προφανώς, όμως, η ισχυρή κυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή διακυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μια σταθερή κυβέρνηση.

Τονίζω σε κάθε περίπτωση ότι το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης δεν προσμετράται στην νέα. Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Δεν υπάρχει όμως ουσιαστικός λόγος για να μεταβάλει την άποψή του σε 4 εβδομάδες ούτε πιστεύω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να αλλάξουν τα προγράμματά τους.

Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες από τους πολιτικούς μας αντιπάλους

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τι έγινε στις εκλογές του Μαΐου. Ακούω τις ίδιες σαχλαμάρες από την αντιπολίτευση όπως για την ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι ανυπόστατη. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχίσουνε με αυτά που τους οδήγησαν στο 20% κάποιος είχε πει ότι είναι ο ορισμός της παράνοιας» πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικά, δε, για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «βλεπω ένα ΠΑΣΟΚ που μοιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν άκουγα μόνο τον κ. Ανδρουλάκη θα έλεγα ότι σε ορισμένα σημεία κοπιάρει τον ΣΥΡΙΖΑ με ρηχό πολιτικό λόγο. Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είναι ξύλινος αλλά δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό πίσω από τον λόγο του. Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες με τον κ. Ανδρουλάκη, αυτός είπε από την αρχή ότι δεν θέλει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Και αντιστρέφω το ερώτημα του κ. Ανδρουλάκη: θέλουμε ή δεν θέλουμε σταθερότητα με μια ισχυρή κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου; Και ο κ Ανδρουλάκης αυτό λέει, αφήστε μου τα πρωτεία για την αντιπολίτευση μόνο που στις εκλογές δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση».

«Δεν με αφορά τι θα γίνει στον χώρο της αντιπολίτευσης. Ας το λύσουν τα κόμματα που έριζαν για την ιδιοκτησία της αριστερής πολυκατοικίας. Εγώ θέλω να εξηγήσω στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε στην επόμενη ημέρα που δεν ακούστηκε στον ορυμαγδό της τοξικότητας. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιεί στελέχη από άλλους χώρους. Είδατε ότι επιβραβεύτηκαν από τους ψηφοφόρους της ΝΔ στελέχη που δεν προέρχονται από την παράταξη» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας αφενός ότι «μια ώριμη δημοκρατία θέλει μια ισχυρή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε όμως και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση» και αφετέρου ότι «αποδείξαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη λαϊκή δύναμη γιατί ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των πολιτών».

Το νέο ΕΣΥ και η ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηε ότι «υπήρξαν τομείς στους οποίους δεν τα πήγαμε καλά και θα αποτελέσουν τον στόχο μας για την επόμενη 4ετια». «Πρώτο το ΕΣΥ, όπου είχαμε το ελαφρυντικό της πανδημίας, όμως είναι απαραδεκτοι οι χρόνοι αναμονής στα επείγοντα. Εμείς οραματιζόμαστε ένα νέο εθνικό σύστημα Υγείας και θα φτιάξουμε τα ΤΕΠ. Θα δώσουμε έμφαση στα προγράμματα πρόληψης. Ήδη έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τα ράντζα και σε λίγο δεν θα τα έχουμε καθόλου. Η αξιολόγηση των διοικητών, οι μετρήσιμοι στόχοι, έχουμε ένα φορέα που κοιτάει οριζόντα την ποιότητα της περίθαλψης σε όλη τη χώρα. Λέμε ότι η υγεία είναι δωρεάν αλλά όλοι πληρώνουμε για την υγεία μέσω των φόρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την ακρίβεια είιπε ότι «ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και θα είμστε δίπλα στους πολίτες. Το πρόβλημα με την εισαγόμενη ακρίβεια που δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους: Έκτακτη στήριξη με επιδόματα αν και δεν λύνει το πρόβλημα, καλύτερος έλεγχος, καλύτεροι μισθοί σε μόνιμη βάση μέσω της βελτίωσης του εισοδήματος Μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας. Έχουμε μπει σε μια καθοδική πορεία στον πληθωρισμό και θα στηρίζουμε την κοινωνία από το πλεόνασμα της ανάπτυξης».

Ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα εξήγησε, μάλιστα, ότι «δεν αφορά μόνο τους οικονομολόγους αλλά θα μας δώσει ανάσες γιατί θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμόυ και θα πρέπει να ανταποκριθούν οι τράπεζες. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κρίνονται και σε έναν βαθμό ελέγχονται. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό δανεισμό θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη στους πολίτες. Ελπίζω ότι θα είναι πιο γαλαντόμες στα επιτοκια καταθέσεων και στις προμήθειες που είναι υψηλές».

Τα παιδιά και οι νέοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, ακόμα, ειδικήα αναφορά στα «ειδικά προγράμματα για μονογονεϊκές οικογένειες για πρόσβαση σε φτηνά σπίτια. Έχουν ήδη δοθεί τα πρώτα σπίτια. Τα θέματα στήριξης της οικογένειας θα είναι κρίσιμα γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες και τους εργαζόμενους πατέρες. Η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, προγράμματα όπως οι νταντάδες της γειτονιάς, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε 120 εταιρείες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Γνωρίζω πολύ καλά πόσο ευαίσθητα είναι τα θέματα του bullying, της παραβατικότητας και της ψυχικής υγείας των νέων. Αποτελεί την πρόκληση των επόμενων ετών. Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, περισσότερη εκπαίδευση στα σχολεία για τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πώς τα παιδιά θα μαθαίνουν από το δημοτικό να ανέχονται την διαφορετικότητα» συμπλήρωσε.

Όπως είπε «το πρόγραμμά μας εστιάζεται στην αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Και πιστευώ ότι το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι αποτέλεσμα του ότι κάποιοι δεν διάβασαν σωστά την κοινωνία. Πάρτε για παράδειγμα την νεολαία που στήριξε την ΝΔ. Οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στον φούρνο του λαϊκισμού. Έχουμε ψηφίσει έναν νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που τους δίνει δυνατότητα να κινούνται έξω από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας όπως το εσωτερικό Erasmus».

Τουρκία

«Θα καλέσω σήμερα τον κ. Ερντογάν για να τον συγχαρώ και επίσημα και να εκφράσω την ευχή μου αυτή η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που παρατηρήθηκε μετά τους σεισμούς να έχει συνέχεια» είπε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθπέτοντας ότι «δεν έχω αυταπάτες αλλά εφόσον ο λαός με εμπιστευτεί και πάλι και οδηγήσω ως πρωθυπουργός τη χώρα, θα επιδιώξω μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος. Δεν χρειάζεται για όσα διαφωνούμε να οδηγούμαστε σε θερμό επεισόδιο. Βεβαίως και είναι ώριμες οι συνθήκες για μια νέα συνάντηση. Έχουμε μια βασική διαφορά που αφορά την οριοθέτηση θαλασίων ζωνών. Άλλα θέματα όπως ηα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν από την Ελλάδα. Υπάρχει όμως και θετική ατζέντα όπως ο τουρισμός, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Εκτός από τη μεγάλη γεωπολιτική διαφορά υπάρχουν και άλλα θέματα στην ατζέντα».

TikTok

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για το ποιος ήταν αυτός που τον έβαλε στον χώρο του TikTok: «Έχω παιδιά που είναι 25, 24 και 19 στα 20. Εγώ δεν έχω την εφαρμογή του TikTok στο κινητό μου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ για να μιλώ στους νέους στη γλώσσα τους αλλά και να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό ειδικά αν κάποιος έχει και μια τάση αυτοσαρκασμού. Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα ακολουθεί TikTok φάση 2»

Οι περιοδείες

Με αφορμή την έναρξη των καθημερινών περιοδειών μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ξεκινήσω περιοδεία στην Κρήτη από άκρη σε άκρη και για να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου». Αποκάλυψε, δε, ότι «υπάρχουν κανόνες για να αντέξεις μια προεκλογική περίοδο. Δεν πίνεις και δεν τρως. Τρως ελάχιστα για να μην βαρύνεις». «Θα παω και Άγιο Όρος, ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Είχα πάει για πρώτη φορά το 1986 με τον πατέρα μου. Ο γιος μου δεν είχε πάει» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτονόητη η παρέμβαση Ιερώνυμου

Ερωτηθείς για την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «αυτονόητη» προσθέτοντας ότι «όλοι θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά». «Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια και αυτή η κυβέρνηση το έκανε. Πιστευώ ότι νιώθει άνετα με τη Νέα Δημοκρατία όποιος τοποθετείται ως πατριώτης» συμμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «η Εκκλησία έμενε και πρέπει να μένει μακριά από κομματική αντιπαράθεση και είναι απαράδεκτο κόμματα να λένε ότι έχουν τη στήριξη της Εκκλησίας ή ιεραρχών».

«Ο εφησυχασμός είναι ένας κίνδυνος όταν υπάρχουν κάλπες το καλοκαίρι. Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να πάει σε εκλογές αυγουστιάτικα. Πρέπει απλά να επαναβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του Μαΐου» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected