Πολιτική

Εκλογές 2023 – Με αέρα… Κατρούγκαλου ο Μητσοτάκης κάνει προεκλογικό φινάλε με μεγάλη συγκέντρωση στο Θησείο

Η συγκέντρωση της ΝΔ στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης ήταν ίσως η πρώτη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που ο κ. Μητσοτάκης διεκόπη αρκετές φορές από συνθήματα που ακούγονταν από την κερκίδα. Σε μια πολιτική περίοδο που οι μεγάλες συγκεντρώσεις του παρελθόντος μοιάζουν άπιαστο όνειρο για τα κόμματα, μέλη της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ έδωσαν τον τόνο, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τους ευχαριστεί για τον παλμό.

Το κλίμα νίκης που κατεγράφη και στα πηγαδάκια που αναπτύχθηκαν στο Αλεξάνδρειο, λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα, είναι κάτι που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς. Λίγο πριν το φινάλε της προεκλογικής περιόδου και ελάχιστες μέρες πριν την κάλπη της Κυριακής, ο κομματικός οργανισμός της ΝΔ μοιάζει να προετοιμάζεται για μια νίκη που θα είναι ευκρινής και καθαρή. Κανείς, πάντως, δεν θεωρεί το αποτέλεσμα δεδομένο, με πρώτο τον κ. Μητσοτάκη. «Την Κυριακή το πρωί θα ανοίξουν οι κάλπες. Θα είναι άδειες. Μέχρι το βράδυ πρέπει να έχουν γεμίσει με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, με τα ψηφοδέλτια που θα δείχνουν ένα κόμμα ισχυρό, που ξέρει να πάει την Ελλάδα μπροστά», είπε με νόημα, λίγο πριν κάνει φινάλε στη χθεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, μπροστά σε περίπου 6.000 φίλους και στελέχη της ΝΔ, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην πρώτη σειρά.

Στο καλό κλίμα στις τάξεις της ΝΔ συνετέλεσε αναπόδραστα και το «πάρε-βάλε» με ποδοσφαιρικούς όρους της υπόθεσης Κατρούγκαλου. Η… επαναφορά του «σκιάχτρου» του νόμου Κατρούγκαλου για τις εισφορές βραχυκύκλωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να μιλήσει για κρυφή ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα επιστημονικά και επαγγελματικά σωματεία άνοιγαν πυρ εις βάρος του πρώην υπουργού. Το σκηνικό της αποχώρησης…χωρίς αποχώρηση του κ. Κατρούγκαλου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της αδυναμίας να αφαιρεθεί το όνομά του, επέτεινε το κλίμα ευφορίας στις τάξεις της ΝΔ. Και έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να κάνει τον πρώην υπουργό σημαία, απευθυνόμενος σε συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Έσπευσαν να τον «διαγράψουν». Γιατί; Επειδή ήταν μαρτυριάρης και αποκάλυψε την αλήθεια. Τον Παππά και τον Πολάκη τους κρατάνε όμως ακόμα. Απέσυραν αυτόν που αποκάλυψε το σχέδιο και κρατάνε τους υπόλοιπους, οι οποίοι έχουν διασύρει το κράτος δικαίου. «Προσδεθείτε» λοιπόν. Και αυτό είναι σημαντικό, γι’ αυτό και όλοι όσοι σκέφτονται να απέχουν από αυτές τις εκλογές πρέπει να σηκωθούν την Κυριακή και να πάνε να ψηφίσουν, γιατί ο κίνδυνος μιας νέας φοροκαταιγίδας υπάρχει», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε ελαφρύνσεις και αυξήσεις ή να μας ξαναγυρίσει ο Κατρούγκαλος «απ’ το παράθυρο» φοροεπιδρομές και περικοπές;», προσέθεσε αμέσως μετά.

Με δημοσκοπικό προβάδισμα και φόντο την Ακρόπολη

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης μπαίνει σήμερα στην τελευταία στροφή μιας καμπάνιας που εξελίχθηκε ευθύγραμμα για τη ΝΔ με καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα. Η χθεσινή έρευνα της GPO είναι ενδεικτική για τις τάσεις που διαμορφώνονται, με τη ΝΔ να ανοίγει το προβάδισμά της και να συγκεντρώνει πλέον 33,8% στην πρόθεση ψήφου έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 8,8%, ΚΚΕ 6,6%, Ελληνική Λύση 3,5% και Μερα25 3,6%.

Αποκαλυπτικό είναι και το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου. Η εκτίμηση για τη ΝΔ κυμαίνεται από 34,5% ως 37,5% και για τον ΣΥΡΙΖΑ από 29,5% ως 31,5%. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 9% ως 11%. ΚΚΕ 6,5% ως 8%. Ελληνική Λύση και Μέρα25 3,5% ως 4,5%. Πρακτικά, ανάμεσα στο κατώτατο όριο της ΝΔ και στο ανώτατο του ΣΥΡΙΖΑ η απόσταση διαμορφώνεται τις 3 μονάδες, συνεπώς η εταιρία εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει τουλάχιστον με αυτή τη διαφορά.

Παράλληλα, το 48,1% θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα με κυβέρνηση ΝΔ τα επόμενα 4 χρόνια έναντι 29,6% που θεωρεί ότι θα είναι καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το 52,9% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την διακυβέρνηση της ΝΔ . Τέλος, το 55,7% προτιμά νέες εκλογές αν δεν προκύψει αυτοδυναμία λόγω της απλής αναλογικής και το 41,4% να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αρμόδιες πηγές της ΝΔ προαναγγέλλουν μια μεγάλη συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος που θα γίνει σήμερα στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Απόστολου Παύλου με θέα την Ακρόπολη. Πρόκειται για το σημείο, όπου έγινε η αντίστοιχη συγκέντρωση και το 2019, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί στις 20:30, την ώρα που δύει ο ήλιος. Η κινητοποίηση στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος είναι μεγάλη, ώστε από το Θησείο να σταλεί ένα ισχυρό σήμα νίκης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική