Πολιτική

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζει την εκστρατεία εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σαραντάκο και Βασίλη Τσεκούρα. 

Στη συνέντευξη, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο πρωθυπουργός εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μαΐου, ενώ επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας την στάση του «ανεξήγητη» για τη θέση του αναφορικά με τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό.

«Και σε μια θεωρητική συζήτηση ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα ήταν πρωθυπουργός. Ετσι γινεται παντού. Αρα η θέση “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας” είναι παντελώς ακατανόητη, όταν δεν μας λεει και ποιον θα είχε υπόψη του» είπε και συνέχισε: «Δείχνει ο κ. Ανδρουλάκης ότι έχει προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ δεν προσωποποιώ τις διαφορές. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη θέση του ότι, “ναι θα μπορούσα να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλον πρόεδρο”. Αρα το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αυτή-καθαυτή αλλά ο πρωθυπουργός».

«Εγώ όμως έχω μια άλλη άποψη. Έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη έχει διολισθήσει σε θέσεις που προσωπικά κατά την άποψή μου τον φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε εμάς. Όταν αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν αρνείται την αξιολογηση. Όταν φέρνει στην επιφανεια το παλιό κακό συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα, αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις μας» σχολίασε επίσης.

«Προτιμω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023 και όχι του 1981. Διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολής στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία και τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνησει τη χώρα και ποιος θα είναι πρωθυπουργός» είπε ο κ. Μητσοτάκης για την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και συμμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση ηττημένων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν ένα τροπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ΜεΡΑ25. Δεν πιστεύω τίποτα απ οσα λεει ο κ. Τσίπρας».

«Ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί και μαθηματικά στην κάλπη αυτό το σενάριο είναι να είμαστε πολύ ισχυροί στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εστιασμένος σε μια αποστολή. Και σε μια αποστολή μόνο. Να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας. Και βλέπω ότι έχουμε μια δυναμική, αλλά δεν θέλω να υπάρχει κανένας απολύτως εφησυχασμός. Εχουμε ακόμη 16 ημέρες μέχρι τις εκλογές. Και θλω σε αυτές τις 16 ημέρες να μιλήσουμε για την οικονομία, την υγεία και να αφήσω τους άλλους να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι μια συζήτηση που δεν μας αφορά» σημείωσε.

Σε ερώτηση τι θα κάνει με την πρώτη εντολή, είπε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα γιατί θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και δεν θέλω να κάνω καμία συζήτηση για το τι θα γίνει την 22α Μαΐου. Θέλω να κανούμε συζήτηση για το τι θα κάνουμε μέχρι την 21η Μαΐου».

Οι χαρακτηριστικότερες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη στο Action 24

Οικονομία-ακρίβεια

– Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη η ελληνική ακρίβεια. Τους τελευταίους μήνες πάμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μ.ο.

– Έχουμε στηρίξει τα πιο αδύναμα εισοδήματα με μια σειρά από μέτρα. Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε.

– Έχουμε στηρίξει συνολικά το διάθεσιμο εισόδημα. Όταν μειώνουμε τους φόρους τους μειώνουμε μόνιμα. Η ακρίβεια θα υποχωρήσει κάποια στιγμή και είμαι σίγουρος ότι θα βλέπουμε καλύτερες προοπτικές στο μέτωπο της ακρίβειας από εδώ και στο εξής. Οι μειώσεις των φόρων όμως και η στήριξη του εισοδήματος είναι μόνιμη. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20% συνολικά

– Από εκεί και πέρα θα επιμείνω στη σωστή λειτουργία της αγοράς. Ναι, παντού μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα. Θα εξακολουθούμε να είμαστε πάνω από την αγορά και αν βλεπουμε τάσεις μειώσεων στις διεθνείς τιμές, έχω την απαίτηση, αυτές οι μειώσεις να περάσουν τελικά και στο ράφι και στο σουπερ μάρκετ και στον τελικό καταναλωτή.

Μείωση ΦΠΑ

– Η άποψή μου είναι σαφέστατη: Η μείωση στον ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Θα χανόταν αυτή η μείωση προς όφελος των παραγωγών και των εμπόρων. Το είδαμε στον καφέ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική