Πολιτική

Εκλογές 2023 – Μποτόπουλος για μπλόκο σε Κασιδιάρη: Άμυνα της Δημοκρατίας απέναντι στους υπονομευτές της

Την απαγόρευση της καθόδου στις εκλογές της 21ης Μαΐου του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες» σχολίασε ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

«Είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στους υπονομευτές της. Αναμενόμενη ήταν στον βαθμό που η απόφαση του ίδιου του κ. Κασιδιάρη να κατέβει, όπως λέμε στις εκλογές, ανοιχτά ως υποψήφιος και με το δικό του κόμμα, προδικάζει αυτή την απόφαση γιατί ακριβώς “χτυπούσε” πάνω στη διάταξη του πρόσφατου νόμου που αποκλείει τη συμμετοχή, την άμεση συμμετοχή προσώπων καταδικασμένα», τόνισε ο κ. Μποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δείτε το βίντεο


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csc0sihluf7d)

Σχετικά με το αν ήταν επαρκής αυτή η ρύθμιση ανέφερε: «Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε επαρκής σε ένα τουλάχιστον πράγμα, ότι απέκλεισε την είσοδο του συγκεκριμένου προσώπου στη Βουλή, διότι όπως ξέρετε, όπως μας είχε δοθεί η ευκαιρία να ξαναπούμε και τότε που συζητούσαμε περί της διατάξεως, το Σύνταγμα θα επέτρεπε στον κ. Κασιδιάρη την κάθοδο στις εκλογές εφόσον δεν είναι αμετάκλητα καταδικασμένος. Είναι πρωτόδικη η απόφαση για τη συμμετοχή του στη Χρυσή Αυγή. Θα του επέτρεπε λοιπόν τη συμμετοχή άρα και ενδεχομένως πολύ πιθανώς τη συμμετοχή στη Βουλή».

Αναφορικά με το πόσο μέτρησαν τα υπομνήματα της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προς τον Άρειο Πάγο απάντησε ότι θεωρεί πως ελήφθησαν υπόψη.

«Νομικά είναι λάθος» τόνισε ο κ. Μποτόπουλος γι’ αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα, ότι δηλαδή ασκούνται περίεργες πιέσεις σε κόμματα κι ότι το να ορίσεις δικαστές να γίνονται κριτές σε κόμματα, οδηγεί σε περιπέτεια και έχει «φουσκώσει» τον Κασιδιάρη. «Νομικά είναι λάθος κι αν δεν υπήρχε η διάταξη θα υπήρχε η είσοδος του κ. Κασιδιάρη στη Βουλή. (…) Ήδη από μόνο του αυτό συνιστά ένα κρίσιμο πολιτικό γεγονός. Δεν θα “φουσκώσει” τα ποσοστά του αποκλεισμένου του κόμματος», πιθανώς όμως οι ψηφοφόροι να κατευθυνθούν προς το κόμμα «ΕΑΝ».

Για την κάθοδο του κόμματος του κ. Κανελλόπουλου στις εκλογές, η οποία έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, ο συνταγματολόγος είπε αρχικά ότι ήταν λόγική εξέλιξη. «Από τη στιγμή που έσπασε ο δεσμός με το καταδικασμένο πρόσωπο. Ο κ. Κασιδιάρης όχι μόνο δεν ήταν υποψήφιος με το κόμμα του κυρίου Κανελλοπούλου, ήταν υποψήφιος και με δικό του κόμμα, άρα δεν μπορούσε να είναι αφενός υποψήφιος και αφετέρου δεν μπορούσε να θεωρηθεί και πραγματική ηγεσία αυτός, εφόσον πραγματική ηγεσία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μόνο στο δικό του κόμμα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική