Πολιτική

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Η στρατηγική Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη – Τα «μυστικά» της τηλεμαχίας

Πρόβα εκλογών θα κάνουν σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, συμμετέχοντας στην τηλεμαχία η οποία θα φιλοξενηθεί στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης προσέρχονται στο ντιμπέιτ με στόχο να απευθυνθούν και να πείσουν ευρύτερα κοινά, επιτυγχάνοντας ένα άρτιο πολιτικό και επικοινωνιακό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας τις προεκλογικές τους επιδόσεις και κερδίζοντας επιπλέον «ζωτικό χώρο» προς την κρίσιμη μάχη της 21ης Μαΐου.

Η «προθέρμανση» και η προετοιμασία εντάθηκε το τελευταίο 24ωρο, με τα βασικά στελέχη των επιτελείων να αναλαμβάνουν ρόλο «εξεταστή», θέτοντας ερωτήσεις και αναμένοντας από τους «εξεταζόμενους» εύστοχες απαντήσεις εντός του προκαθορισμένου χρόνου- η εκφώνηση της ερώτησης από τον δημοσιογράφο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα, ενώ η απάντηση το 1,5 λεπτό, με δυνατότητα επέκτασης 15 έως 45 δευτερόλεπτα (σε κάθε περίπτωση απώτατο όριο θα είναι τα τρία λεπτά). Έμπειρο στέλεχος συμπληρώνει ότι το «μυστικό» της επιτυχίας μιας τηλεμαχίας για τον κάθε πολιτικό αρχηγό είναι να μην κάνει λάθος.

Ο πρωθυπουργός με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων εκτιμάται ότι θα αδράξει την ευκαιρία για να περιγράψει με ενάργεια και σε «τίτλους» το αφήγημα για την «επόμενη μέρα», να επισημάνει το στόχο της αυτοδυναμίας και να υπογραμμίσει ότι μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη, ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την πρόοδο των πολιτών. Όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθεί να τοποθετηθεί σχετικά με τις έξι θεματικές ενότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη διακομματική επιτροπή και αφορούν σε:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα,
3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,
5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

6. Νέα Γενιά.

Τι θα πουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να μιλήσει για το μέλλον, για «τα μεγάλα άλματα» που πρέπει να γίνουν την επόμενη τετραετία, για την ενίσχυση της οικονομίας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την στήριξη της υγείας και της παιδείας, τις διορθώσεις και την επιτάχυνση των ρυθμών σε βασικούς τομείς της πολιτικής. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δώσει την αίσθηση της συμμετοχής σε μια, έστω και έμμεση, στείρα αντιπαράθεση. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, αναμένονται από το ντιμπέϊτ απαντήσεις για το προφίλ και το περιεχόμενο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που επιδιώκει να συγκροτήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνθήκη της απλής αναλογικής. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο One έκανε την πρόβλεψη ότι μέσω και του debate θα αναδειχθεί επί της ουσίας η «απομόνωση» του σχεδίου του κ. Τσίπρα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τους δικούς του όρους, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ έχει κάνει λόγο για συνεργασία-μούφα, ενώ και οι κ.κ. Βελόπουλος και Βαρουφάκης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης αν του δοθεί η ευκαιρία (ενδεχομένως στη σύντομη καταληκτική τοποθέτηση για την οποία θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολιτικός αρχηγός) θα κάνει ειδική αναφορά στις μεγάλες διαφορές της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- έχει ήδη πει ότι θεωρεί ότι το κόμμα Ανδορυλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει «παλαιού συνδικαλιστικού τύπου αντιλήψεις (στελέχη της ΝΔ έχουν επισημάνει τη στάση του για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά) κι ότι αποφεύγει να λάβει καθαρή θέση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη για «αλλαγή», θα εκφράσει τη βεβαιότητά του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφερθεί στις 11 προγραμματικές προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς και στις άλλες δεσμεύσεις του, όπως για την: «αύξηση των δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα, μονιμοποίηση όσων καν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης κα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική